Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukraina kertoi Donetskin alueen tulituksessa kuolleen siviilejä – IAEA lähettää tarkkailijoita kahteen ydinlaitokseen

Ukrainassa ainakin seitsemän siviiliä sai tiistaina surmansa ja kolme haavoittui Bahmutin kaupunkiin Donetskin alueella kohdistuneessa tulituksessa, kertoivat paikallisviranomaiset.

Alueelta löydettiin myös kolmen aikaisemmissa taisteluissa kuolleen ihmisen ruumiit. Kaupungissa ja sen ympäristössä on käyty viime aikoina raskaita taisteluita.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoi tiistaina lähettävänsä lähipäivinä tarkkailijoita kahteen ukrainalaiseen ydinmateriaalia käsittelevään laitokseen.

IAEA kertoi tiedotteessaan, että kyseisissä kohteissa on käynyt järjestön tarkastajia tasaisin väliajoin.

– IAEA tarkasti toisen näistä kohteista kuukausi sitten ja kaikki havaintomme olivat yhteneväisiä Ukrainan valvontailmoitusten kanssa, IAEA:n johtaja Rafael Grossi sanoi tiedotteessa.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba kertoi maanantaina Twitterissä kutsuneensa IAEA:n tarkkailijat kohteisiin, joissa Venäjä on väittänyt Ukrainan valmistelevan niin kutsuttua likaista pommia.

Venäjä on viime päivinä toistuvasti väittänyt, että Ukraina saattaa suunnitella hyökkäystä likaisen pommin avulla. Ukraina ja länsimaat ovat tyrmänneet Venäjän väitteet perusteettomina.

Saksan liittopresidentti vieraili Ukrainassa

Saksan liittopresidentti Frank-Walter Steinmeier oli tiistaina vierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa. Vierailuohjelmassa oli muun muassa tapaaminen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa.

Steinmeierin oli määrä käydä Ukrainassa jo viime viikolla, mutta hän joutui perumaan matkansa turvallisuussyiden vuoksi viime hetkellä.

Ennen presidentin tapaamista Steinmeier vieraili ukrainalaisjoukkojen vapauttamassa Koriukivkan kaupungissa maan pohjoisosassa, lähellä Valko-Venäjän rajaa. Ukrainan mukaan venäläisjoukot tuhosivat kaupungin pahasti.

– Viestini ukrainalaisille on se, että voitte luottaa Saksaan, Steinmeier sanoi.

Koriukivkassa Steinmeier joutui hakeutumaan puolentoista tunnin ajaksi pommisuojaan ilmasireenien alettua huutamaan mahdollisen vaaran merkiksi.

Saksan ja Ukrainan välillä ollut kitkaa

Ukraina on arvostellut liittopresidenttiä voimakkaasti tämän aiemmista läheisistä väleistä Venäjään. Steinmeier on ollut keskeisiä Wandel durch Handel -linjan kannattajia. Siinä uskottiin läheisten kaupallisten suhteiden tuovan mukanaan myös demokraattisia uudistuksia Venäjälle. Liittopresidentti on sittemmin myöntänyt olleensa väärässä.

Steinmeierin piti käydä Ukrainassa jo huhtikuussa, mutta Ukraina torjui vierailun, mikä aiheutti kitkaa maiden välille.

---

Lähteenä myös AFP.