Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WP: "Putinin kokki" torui Putinille suoraan Venäjän sotilasjohtoa

Venäläisen palkkasoturiryhmän Wagnerin perustajan ja presidentti Vladimir Putinin luottomies Jevgeni Prigozhinin kerrotaan avautuneen Putinille Ukrainan sodan hoitamisesta. Asiasta uutisoi Washingon Post kahden yhdysvaltalaisen viranomaisen lausuntojen pohjalta.

Prigozhinin kerrotaan toistaneen aikaisemmin julkisuudessa sanomia asioita suoraan Putinille. Se, että Prigozhin on "tuntenut olonsa mukavaksi" kertoakseen moitteensa suoraan Putinille, osoittaa nimettömien virkamiesten mukaan hänen vaikutusvaltansa kasvaneen ja sotilasjohdon aseman horjuneen Venäjän kulisseissa.

WP uutisoi aikaisemmin Putinin sisäpiiriläisen avautuneen Putinille henkilökohtaisesti sodan huonosta hoitamisesta, muttei tuolloin nimennyt henkilöä Prigozhiniksi, koska tapaamista pidettiin tarpeeksi merkittävänä sisällytettäväksi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin päivittäin saamaan tiedusteluraporttiin.

Prigozhinin turhautuminen Venäjän puolustusministeriöön ja jännitteet puolustusministeri Sergei Shoigun kanssa ovat myös erillisen tiedusteluraportin aiheena, joka on kiertänyt Yhdysvaltain virkamiesten keskuudessa. Kyseisen raportin mukaan Prigozhin on sanonut puolustusministeriön luottavan liikaa Wagneriin eikä anna ryhmälle tarpeeksi rahaa ja resursseja toimintaan Ukrainassa.

"Putinin kokiksi" kutsuttu Prigozhin pysytteli taka-alalla Wagnerin ja Pietarin trollitehtaan parissa, jonka uskotaan sekaantuneen Yhdysvaltain vuoden 2016 presidentinvaaleihin. Viime aikoina Prigozhin on kuitenkin astunut julkisuuteen, tunnustanut Wagnerin johtajuuden ja arvostellut Venäjän sotilasjohtoa sen virheistä Ukrainassa. Hänen arvioidaan järjestäneen ja vuotaneen sosiaaliseen mediaan videon, jossa Wagnerin sotilaat valittavat ruoka- ja tarvikehuollon puutteesta, keinona painostaa Venäjää lisäämään ryhmän rahoitusta.

– Tämä on hänen poliittinen julkinen kantansa: minä olen Jevgeni Prigozhin. Olen täällä kertoakseni teille totuuden ja hoidan työni, nimettömänä asian arkaluonteisuuden vuoksi puhuva virkamies kuvaili Prigozhinin vuorovaikutusta Putinin suuntaan.

Prigozhin kiisti WP:lle henkilökohtaisen yhteydenpitonsa Putinin kanssa maanantai-iltana lehdistöpalvelunsa kautta.