Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Erikoislääkärien määrä hupenee monilla aloilla – STM haluaa lisää koulutusta

Monille lääketieteen erikoisaloille ei hakeudu tarpeeksi erikoistuvia lääkäreitä ja hammaslääkäreitä. Koulutusmääriä täytyy säädellä ja ohjata, jotta lähivuosina vältytään lääkäripulalta, esittää sosiaali- ja terveysministeriö (STM).

Ministeriön selvityksen mukaan nykyiset koulutusmäärät eivät monilla erikoisaloilla riitä täyttämään tulevaa tarvetta. Useilla aloilla erikoislääkärien ja -hammaslääkärien määrä vähenee jo tällä vuosikymmenellä.

Selvityksen perusteella vuosittain pitäisi valmistua noin 790 erikoislääkäriä ja noin 50 erikoishammaslääkäriä, jotta tavoitemäärät täyttyisivät.

– Haku- ja valintamenettely on tärkein ohjaustyökalu, mutta lisäksi tarvitaan alojen näkyvyyden parantamista peruskoulutuksessa, vetovoiman lisäämistä työmarkkinoilla sekä lääkäreiden uraohjausta, STM:n tiedotteessa kerrotaan.

Yli puolet työikäisistä erikoislääkäreistä ja -hammaslääkäreistä saavuttaa STM:n mukaan 65 vuoden eläkeiän vuoteen 2035 mennessä. Lääkärien tarvetta lisäävät etenkin väestön ikääntyminen ja lääkäreiden osa-aikatyön yleistyminen.