Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rikosepäilyt thaimaalaisten marjanpoimijoiden riistämisestä koventuneet – lisäksi viranhaltijaa epäillään törkeästä lahjuksen ottamisesta

Marjanpoimintaan liittyvät ihmiskauppaepäilyt ovat koventuneet, poliisi ja Rajavartiolaitos kertoivat torstaina.

Viranomaiset ovat epäilleet, että thaimaalaisia marjanpoimijoita on joutunut Suomessa ihmiskaupan uhreiksi vuosina 2020–22. Esitutkinnan keskiössä ovat pohjoissuomalainen marjanhankinta-alan yritys sekä thaimaalainen yritys, joka rekrytoi marjanpoimijoita Suomeen.

Esitutkinnasta tiedotettiin kuun alussa, jolloin kaksi ihmistä vangittiin epäiltynä ihmiskaupasta. Tutkinnan edetessä rikosepäilyt ovat koventuneet törkeäksi ihmiskaupaksi, torstaina kerrottiin.

Lisäksi poliisi on pidättänyt yhden ihmisen epäiltynä törkeästä lahjuksen ottamisesta ja törkeästä virka-aseman väärinkäytöstä.

– Esitutkinnassa epäillään, että lahjusten avulla on saatu merkittävää hyötyä ja helpotusta marjanpoimintayrittämiseen liittyvissä viranomaisprosesseissa, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Teemu Mäntyniemi keskusrikospoliisista (KRP) kertoi tiedotteessa.

Suomalaisyrityksen toimitusjohtaja kiistänyt rikosepäilyt

KRP:n ja Rajavartiolaitoksen lisäksi kokonaisuutta tutkivat Helsingin ja Lapin poliisilaitokset. Tutkinnassa on myös tehty laajaa kansainvälistä yhteistyötä muun muassa Thaimaan ja Ruotsin viranomaisten kanssa.

Poliisi kertoi aiemmin, että tutkinnassa on muun muassa tarkastettu leirejä, joissa poimijat ovat majoittuneet. Pohjoissuomalaisen yhtiön epäillään teettäneen poimijoilla pakkotyönomaista työtä sekä erehdyttäneen ja riistäneen heitä.

Lappilainen marjanhankinta-alan yritys Polarica Marjahankinta Oy on kertonut, että toinen vangituista on sen toimitusjohtaja Jukka Kristo. Yrityksen mukaan Kristo on kiistänyt häneen kohdistuneet rikosepäilyt.

---

Juttua korjattu klo 14.55: Polarica Marjahankinta Oy on lappilainen yritys, ei kainuulainen, kuten jutussa aiemmin kerrottiin.