Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi ja Ruotsi käsi kädessä Nato-taipaleen loppusuoralla, vakuuttivat maiden pääministerit

Ruotsin uusi pääministeri Ulf Kristersson ja pääministeri Sanna Marin (sd.) pitävät kiinni tavoitteesta, että Suomi ja Ruotsi liittyvät Naton jäseniksi yhtä jalkaa. Maiden välinen yhteistyö on Nato-prosessissa sujunut hyvin alusta lähtien ja jatkuu myös Ruotsin uuden hallituksen aikana, pääministerit sanoivat yhteisessä tiedotustilaisuudessa Helsingissä.

Ratifiointia vielä panttaava Turkki on antanut ymmärtää, että sillä on enemmän ongelmia Ruotsin suhteen kuin Suomen, mutta kumpikaan pääministeri ei pitänyt eritahtista etenemistä vaihtoehtona.

Kristersson sanoi Ruotsin pitävän täysimääräisesti kiinni kolmikantaisesta yhteisymmärrysasiakirjasta, jonka Suomi, Ruotsi ja Turkki hyväksyivät kesäkuussa Madridin Nato-huippukokouksen yhteydessä.

Kristerssonin on vielä vahvistamattomien turkkilaistietojen mukaan määrä tavata Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan 8. marraskuuta.

Kristersson painotti, ettei hänen hallituksensa ole antanut Turkille uusia lupauksia, mutta sanoi olevansa valmis matkustamaan Ankaraan, kunhan virallinen kutsu tulee.

Kristersson sanoi Ruotsin haluavan osallistua täysimääräisesti myös Naton terrorisminvastaiseen työhön.

– Turkilla on täysin oikeutettu intressi saada vahvistus sille, että Ruotsi tekee sen mihin se on sitoutunut, Kristersson sanoi.

Hän lisäsi Ruotsin kunnioittavan Turkin oikeutta tehdä oma päätöksensä ratifiointiasiassa. Turkin esittämistä vaatimuksista, että Ruotsin pitäisi luovuttaa kymmeniä terroristiepäiltyjä ihmisiä, hän totesi, että Ruotsi toteuttaa yhteisymmärrysasiakirjan oman lainsäädäntönsä ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti.

– Olen vakuuttunut, että voimme tehdä sen tavalla, joka saattaa Turkin johtopäätökseen, että he voivat ratifioida Ruotsin jäsenyyden.

Ei veikkauksia Turkin aikataulusta

Marin totesi vuorostaan, että Suomi on hyvin sitoutunut etenemään jäsenyysprosessissa käsi kädessä loppuun saakka.

– Suomen ja Ruotsin liittyminen Natoon yhdessä on hyvin tärkeää koko Pohjois-Euroopan turvallisuuden kannalta. Maamme vahvistavat liittokuntaa ja tekevät Naton vahvemmaksi. Teemme molemmat työtä sen eteen, että Turkki voi ratifioida jäsenyytemme mahdollisimman pian, Marin sanoi.

Kristersson oli samaa mieltä ja kertoi saaneensa täsmälleen saman viestin myös presidentti Sauli Niinistöltä, jonka hän tapasi vierailullaan. Kristersson ei ryhtynyt arvailemaan, kuinka kauan Turkin ratifiointia pitää vielä odottaa. Ratifiointi puuttuu Turkin lisäksi myös Unkarilta, mutta sen odotetaan toteutuvan joulukuussa.

Vierailu Helsinkiin oli Kristerssonin ensimmäinen kahdenvälinen ulkomaanmatka pääministerinä. Hän tapasi Helsingissä myös kokoomuksen puheenjohtajan, Petteri Orpon.