Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Etelä-Korean-suurlähettiläs näki Soulin väentungoksen ennen suuronnettomuutta – "Valtava järkytys ja isku Korealle"

Suomen Etelä-Korean-suurlähettiläs Pekka Metso kertoi STT:lle nähneensä omin silmin lauantaina alkuillasta tungoksen Soulissa kaupunginosassa, jossa myöhemmin yli 150 ihmistä menetti henkensä historiallisessa suuronnettomuudessa.

– Tämä on tietysti aivan valtava järkytys tälle maalle, todella suuri isku Korealle. Ihmisiä tämä koskettaa syvältä, koska tässä oli kyse nuorista ihmisistä, jotka olivat lähteneet pitämään hauskaa pitkän covid-19-ajan jälkeen, Metso sanoi sunnuntaina.

Metso oli lauantaina palaamassa konferenssista noin kello kuudelta illalla paikallista aikaa, kun hänen autonsa ajoi halloween-juhlahumun valtaaman kaupunginosan ohi.

– Saatoin itsekin havaita silloin kuuden aikaan, että alueella oli erilaisia tapahtumia ja joku tunnettu esiintyjä tuli soittamaan kadulle. On sanottu, että siellä oli jokin tilaisuus, johon kaikki olivat lähteneet ryntäämään, ja siitä on syntynyt tämä tilanne. Tästä ei ole selkeää kuvaa vielä esitetty, että mikä se nimenomainen tapahtuma oli, eli oliko siellä joku julkisuuden henkilö, laulaja tai esiintyjä. Nykyään leviää kulovalkeana tieto siitä, että joku on jossain, ihmiset laittavat sen sosiaaliseen mediaan, Metso sanoi.

Onnettomuuden syy ei ole selvillä

Kansainvälisestikin tunnetun k-popin eli korealaisen popin kotimaassa erityisesti musiikkimaailman idolit keräävät valtavia fanilaumoja. Etelä-Korean viranomaiset ovat luvanneet selvittää onnettomuuden syyt.

– Tästä tehdään varmaan hyvin perusteellinen tutkimus, koska tämäntyyppistä onnettomuutta ei ole koskaan aikaisemmin Koreassa tapahtunut, Metso sanoo.

Suuret väentungokset voivat aiheuttaa kuolemia esimerkiksi pusertumisen ja tallautumisen kautta. Aasiassa kyse on jo toisesta väentungoksiin liittyvästä suuronnettomuudesta kuukauden sisään, sillä Indonesiassa lokakuun alussa 133 ihmistä kuoli mellakassa jalkapallostadionilla Itä-Jaavan Malangissa.

Vastaaviin onnettomuuksiin kuului myös viime vuonna Yhdysvalloissa Astroworld-festivaaleilla tapahtunut onnettomuus, jossa 10 ihmistä kuoli rap-artisti Travis Scottin konsertissa tapahtuneen väentungoksen vuoksi.

Metson mukaan syy onnettomuuteen ei voi ainakaan löytyä siitä, etteivätkö korealaiset hallitsisi suurtapahtumien järjestämistä.

–Itse olin pari viikkoa aikaisemmin Busanissa World Expo 2030 -tapahtumassa, jossa oli virallinen avajaiskonsertti (k-pop-yhtye) BTS:n johdolla. Siellä oli 60 000 henkeä paikalla, ja kaikki sujui kuin käsikirjoitettuna. Kyllä heillä on kykyä järjestää näitä tapahtumia, Metso sanoo.

Lähetystön puhelimet kuumina

Suomen lähetystön koko suomenkielinen henkilökunta on ollut tänään kiinni suomalaismatkustajien ja maassa oleskelleiden tavoittelemisessa. Maassa on tapahtuman aikaan ollut 210 matkustusilmoituksen tehnyttä suomalaista, joista kaikkia ei vielä sunnuntaina aamulla Suomen aikaa ollut saatu kiinni.

Maassa olevien suomalaisten todellinen määrä lienee suurempi, sillä kaikki matkustavat eivät tee ilmoitusta.

Suomen lähetystö on yhteydessä sekä korealaisviranomaisiin että muiden Pohjoismaiden ja Euroopan maiden edustustoihin jakaakseen tietoa. Lähetystön kontaktien perusteella näyttää siltä, että korealaisviranomaiset ovat tunnistaneet suurimman osan onnettomuuden ulkomaisista uhreista.

Ulkomaisia uhreja on ainakin 19. Suomalaisia uhreja ei toistaiseksi ole lähetystön tiedossa, mutta vielä tätä mahdollisuutta ei voida kokonaan sulkea pois.

Osanottoja sataa maailman johtajilta

Monet johtajat ovat lähettäneet surunvalittelunsa Etelä-Koreaan suuronnettomuuden johdosta. Naapurimaista surunvalittelunsa ovat lähettäneet Kiinan presidentti Xi Jinping sekä Japanin pääministeri Fumio Kishida.

Suruviestin Etelä-Korean virkaveljelleen lähetti myös presidentti Sauli Niinistö lauantaina illalla, kertoi presidentin kanslia Twitterissä. Näin teki myös Etelä-Korean liittolaismaan Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden.

– Jill ja minä lähetämme syvimmät osanottomme perheille, jotka menettivät rakkaitaan Soulissa. Suremme Korean tasavallan kansan kanssa ja toivotamme pikaista paranemista loukkaantuneille. Yhdysvallat seisoo Korean tasavallan kanssa tänä traagisena aikana, Biden kirjoittaa Twitterissä.

Surunvalittelunsa ovat myös lähettäneet Ukrainan sodan molempien osapuolten johtajat, Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Roomalaiskatolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus kehotti uskovia rukoilemaan uhrien puolesta sunnuntaina Vatikaanissa.