Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mopoautoon törmänneelle kuljettajalle 11 vuoden tuomio Euran kuolonkolarista – tuomittu ajoi humalassa kovaa ylinopeutta

Henkilöautolla mopoautoon törmännyt mies tuomittiin tiistaina 11 vuoden vankeuteen. Satakunnan käräjäoikeuden mukaan hän syyllistyi muun muassa tappoon, tapon yritykseen ja törkeään rattijuopumukseen.

Onnettomuus tapahtui Eurassa tämän vuoden heinäkuussa. Mopoauton matkustajana ollut nuori tyttö kuoli, ja mopoautoa kuljettanut nuori poika loukkaantui vakavasti. Henkilöautoa ajanut mies ei loukkaantunut. Hän ajoi huomattavaa ylinopeutta, ilmenee tuomiosta.

Tuomittu oli tapahtumahetkellä lähes 2,5 promillen humalassa ja ajoi sadan kilometrin ylinopeutta. Auton nopeus oli tapahtuma-aikaan 180 km/h alueella, jolla nopeusrajoitus on 80 km/h. Tapahtuma-aikaan oli valoisaa, kyseessä oli suora tieosuus ja mopoauton perässä oli varoituskolmio.

Ajaessaan tuomittu kuvasi puhelimella ajoaan ja piti tupakkaa toisessa kädessään.

Oikeus piti tahallisena

Käräjäoikeus katsoo, että tuomitun Jesse Juhani Miikkael Niemisen, 25, menettely oli tahallista.

Kyse ei oikeuden mukaan ole siitä, että Nieminen olisi tarkoituksellisesti aikonut surmata mopoautossa olleet henkilöt, eikä syyttäjäkään vaatinut rangaistusta taposta ja tapon yrityksestä tällä perusteella. Sen sijaan tuomitun olisi oikeuden mukaan pitänyt ymmärtää, että hänen toimintansa todennäköisesti johtaa ainakin jonkun mopoautossa olleen kuolemaan.

– Asiassa ei ole tullut esille mitään sellaista, mikä tulisi ottaa huomioon vastaajan syyllisyyttä vähentävänä tekijänä tai joka tulisi ottaa rangaistuksen mittaamisessa lieventävänä seikkana huomioon, luonnehtii käräjäoikeus tuomiossa.

Ohitus pientareen puolelta

Turma sattui, kun tuomittu yritti ohittaa mopoautoa Harjavallantiellä. Hän pyrki ensin ohittamaan mopoautoa vasemmalta, mutta vastaan oli tullut auto. Seuraavaksi mies ryhtyi tekemään ohitusta pientareen puolelta ja osui suurella nopeudella mopoauton perään.

Mopoauto repesi kahteen osaan, ja sen kuljettaja ja matkustaja lensivät ajoradalle. Matkustajana ollut nuori tyttö kuoli paikalle.

Mopoauto luokitellaan kevyeksi nelipyöräksi, jonka ajokuntoinen massa on enintään 425 kiloa. Tuomittu puolestaan ajoi vuoden 2002 mallista Audi A4 -farmariautoa.

– Vastaajan on täytynyt käsittää törmäävänsä tilanteessa heikompirakenteiseen mopoautoon, toteaa käräjäoikeus.

Käräjäoikeuden mukaan Nieminen syyllistyi törkeään rattijuopumukseen, törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, tappoon, tapon yritykseen, kulkuneuvon kuljettamiseen oikeudetta sekä lievään vahingontekoon.

Vankeusrangaistuksen lisäksi oikeus määräsi Niemisen maksamaan mopoautoa kuljettaneelle nuorukaiselle 6 000 euron korvaukset henkisestä kärsimyksestä.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 16.01: Tuomittu törmäsi henkilöautolla mopoautoon, ei ajanut mopoautoa.