Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Niinistö puhuttuaan Orbanin kanssa: Suomi voi luottaa Unkariin Nato-ratifioinnissa

Presidentti Sauli Niinistö kertoo puhuneensa puhelimessa Unkarin pääministerin Viktor Orbanin kanssa. Niinistö ja Orban keskustelivat muun muassa Suomen Nato-jäsenyysprosessista.

– On hyvä, että Suomi voi luottaa Unkariin meidän Nato-ratifioinnissamme, Niinistö sanoi Twitterissä.

– Odotan, että voimme vahvistaa edelleen suomalais-ugrilaista yhteyttämme myös liittolaisina.

Unkari ja Turkki ovat ainoat Naton 30 jäsenmaasta, jotka eivät ole vielä ratifioineet Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiä.

Orbanin kansliapäällikkö Gergely Gulyas kertoi viime kuussa, että Unkarin hallitus tukee Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä, ja että maa aikoo ratifioida jäsenyydet joulukuun puoliväliin mennessä. Nato-jäsenyyden hyväksymiseen liittyvät asiakirjat on kansliapäällikön mukaan annettu Unkarin parlamentille.

Unkaria oli etukäteen pidetty yhtenä ratifiointiprosessin hankalimmista maista, koska Orbanin hallinnolla on tiiviit suhteet Venäjään. Toisin kuin Turkki, Unkari ei ole julkisesti esittänyt ehtoja ratifioinnilleen.

Turkki on perustellut hidasteluaan sillä, että Suomi ja Ruotsi suojelevat sen mukaan kurditerroristeja.

Niinistö puhui Unkarin silloisen presidentin Janos Aderin kanssa turvallisuuspolitiikasta jo huhtikuussa, jolloin Suomi ei vielä ollut virallisesti päättänyt hakea Nato-jäsenyyttä. Tuolloin tuli Niinistön mukaan selväksi, että Unkari tukee Suomen ratkaisuja.

Suomi ja Ruotsi jättivät Nato-hakemuksensa toukokuussa, ja ne kutsuttiin jäseniksi kesäkuussa Naton huippukokouksessa Madridissa.