Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puola arvioi ensimmäisen ydinvoimalansa hinnaksi 20 miljardia euroa

Puola arvioi keskiviikkona, että maan ensimmäinen ydinvoimala maksaa noin 20 miljardia euroa. Hallitus vahvisti keskiviikon kokouksessaan virallisesti, että voimalan rakentaa yhdysvaltalainen Westinghouse.

Amerikkalaisyhtiö voitti kilpailussa ranskalaisen EDF:n ja eteläkorealaisen KHNP:n.

– Hinta on suurin piirtein 20 miljardia dollaria, pääministeri Mateusz Morawiecki kertoi.

Suomessa moninkertaisesti budjettinsa ylittäneen Olkiluodon ydinvoimalan kolmosreaktorin hinnaksi on arvioitu noin 10 miljardia euroa.

Voimala rakennetaan Lubiatowo-Kopalinon kylään Itämeren rannalle, ja sen on tarkoitus alkaa tuottaa sähköä vuonna 2033. Kaikkiaan Puola kaavailee kolmen voimalan rakentamista, joista kuhunkin tulisi kolme reaktoria. Maanantaina Puola teki KHNP:n kanssa aiesopimuksen ydinvoimalan rakentamisesta Patnowiin maan keskiosaan.

Ydinvoimaloiden olisi tarkoitus tuottaa 30 prosenttia maan sähköntarpeesta.

Puola on suunnitellut ydinvoimahanketta pitkään, mutta Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vauhdittanut projektia. Energiaomavaraisuuden parantamisen ohella ydinvoima auttaisi Puolaa pääsemään irti hiilivoimasta, jolla on tuotettu jopa 80 prosenttia maan sähköstä.