Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Brittitiedustelu: Venäjällä vaikeuksia tarjota riittävästi sotilaskoulutusta joukoilleen

Venäjällä on luultavasti vaikeuksia tarjota sotilaskoulutusta sekä liikekannallepanossa mobilisoiduille joukoille että syksyn asevelvollisille, Britannian puolustusministeriö arvioi tämänpäiväisessä tiedusteluraportissaan.

Brittiministeriön mukaan Venäjän asevoimat olivat jo valmiiksi tiukoilla tarjotessaan koulutusta osittaisessa liikekannallepanossa mobilisoiduille noin 300 000 sotilaalle. Marraskuun alussa palvelukseen astuneiden odotetaan tuovan sotilaskoulutukseen noin 120 000 koulutettavaa lisää.

Tiedusteluraportin mukaan uudet asevelvolliset tulevat saamaan vain vähän tai eivät lainkaan koulutusta. Monia kokeneita upseereita ja kouluttajia on lähetetty taistelemaan Ukrainaan, ja osa heistä on todennäköisesti kuollut taisteluissa.

Venäjän joukot harjoittelevat Valko-Venäjällä, koska Venäjällä ei ole riittävästi koulutushenkilöstöä, ampumatarvikkeita ja tiloja. Vähän koulutettujen tai kokonaan kouluttamatta jätettyjen joukkojen sijoittaminen Ukrainaan ei juurikaan lisää Venäjän hyökkäysvoimaa, Britannian puolustusministeriö arvioi.

Yhdysvalloilta 400 miljoonan dollarin tukipaketti

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi perjantai-iltaisessa puheessaan Ukrainan saaneen Yhdysvalloilta uuden, 400 miljoonan dollarin arvoisen tukipaketin. Zelenskyi kertoi paketin sisältävän erityisesti panssariajoneuvoja.

– Olen kiitollinen presidentti (Joe) Bidenille, Yhdysvaltain kongressille ja koko Yhdysvaltain kansalle jatkuvasta ja elintärkeästä avusta, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan tapasi Ukrainan presidentin perjantaina Kiovassa. Valkoisen talon mukaan tapaamisen tarkoituksena oli vahvistaa Yhdysvaltain tuki Ukrainalle.

Zelenskyin lisäksi Sullivan tapasi Ukrainan puolustusministerin Oleksi Reznikovin ja presidentin kansliapäällikön Andri Jermakin. Tapaamisten aikana Sullivan "korosti Yhdysvaltain vankkumatonta tukea Ukrainalle ja sen kansalle, kun ne puolustavat suvereniteettiaan ja alueellista koskemattomuuttaan", Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja sanoi lausunnossaan.

Tiedotustilaisuudessa Kiovassa Sullivan sanoi, että Ukrainalla on "akuutti ilmapuolustuksen tarve tällä kriittisellä hetkellä", kun Venäjä käyttää ohjuksia ja iranilaisia lennokkeja Ukrainan siviili-infrastruktuuria vastaan.

Zelenskyi: Tappioiden laajuus on salattu venäläiseltä yhteiskunnalta

Zelenskyin mukaan kiivaimmat taistelut Ukrainassa ovat kuluneella viikolla keskittyneet Donbassin alueella sijaitseviin Bakhmutiin ja Soledariin. Zelenskyi sanoi Ukrainan joukkojen pitävän alueilla asemiaan.

– Näissä ja joissakin muissa paikoissa Donetskin alueella Venäjän armeija on jo kuluttanut enemmän ihmishenkiä ja ammuksia kuin se todennäköisesti kulutti kahdessa Tshetshenian sodassa yhteensä, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Ukrainan presidentin mukaan Venäjän tappioiden todellinen laajuus on salattu venäläiseltä yhteiskunnalta. Zelenskyin mukaan Venäjä on myös jatkanut osittaista liikekannallepanoa, vaikka kertoi virallisesti sen jo lopettaneensa.

Zelenskyin mukaan suurien miestappioiden korvaaminen liikekannallepanolla on osoitus siitä, että Venäjän väitetty valmius neuvotteluihin Ukrainan kanssa on valhetta.

– On hyvä, että maailma näkee Venäjän retoriikan sellaisena kuin Venäjä sen ansaitsee, nimittäin valheena, ja kiinnittää huomiota vain siihen, mitä terroristivaltio todella tekee. Tekee, ei sano.

Venäjän miehittämässä Melitopolissa palautettu paikalleen Leninin patsas

Eteläukrainalaisessa Melitopolin kaupungissa on palautettu paikalleen Leninin patsas, kertoivat Venäjän miehityshallinnon viranomaiset.

Zaporizhzhjan alueen nukkehallinnon johtaja Vladimir Rogov julkaisi valokuvan, jossa kaupungin työntekijät palauttavat bolsevikkijohtajan patsaan.

Lähes kaikissa Venäjän kaupungeissa on Leninin patsas keskeisillä aukioilla.

Ukrainassa Leninin patsaat poistettiin vuoden 2014 mullistuksen jälkeen, jolloin kaadettiin Venäjän tukema hallinto. Patsaiden poisto nähtiin pyrkimyksenä irtautua Venäjän ja Neuvostoliiton vaikutuksesta.

Melitopolista Leninin patsas poistettiin seitsemän vuotta sitten.