Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä väittää Kahovkan padon vaurioituneen Ukrainan tekemässä iskussa – paikallishallinnon mukaan Himars-raketin iskusta ei aiheutunut padolle kriittistä vahinkoa

Venäläiset pelastusviranomaiset väittävät Ukrainan eteläosassa sijaitsevan Kahovkan vesivoimalaitoksen padon vaurioituneen ukrainalaisten tekemässä iskussa. Venäläislähteiden mukaan patoon olisi osunut Himars-raketti. Paikallishallinnon mukaan iskusta ei kuitenkaan aiheutunut padolle kriittistä vahinkoa.

– Kaikki on hallinnassa. Muut iskut torjuttiin, ja vain yksi ohjus osui (patoon), paikallishallinnon edustaja Ruslan Agajev kommentoi Venäjän valtiolliselle RIA Novosti -uutistoimistolle.

Pato on rakennettu Dneprjoelle alueella, joka on nykyisellään venäläisjoukkojen hallinnassa. Venäläisten on kuitenkin arveltu harkitsevan joukkojensa vetämistä Dneprjoen länsipuolelta.

Ukraina on viime aikoina epäillyt Venäjän valmistautuvan voimalan padon räjäyttämiseen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on arvioinut koko Pohjois-Krimin kanavan katoavan, jos pato tuhoutuisi.

Venäjän asettama Hersonin alueen nukkehallitus väittää myös sähkön- ja vedenjakelun olevan tilapäisesti poikki muun muassa miehitetyssä Hersonin kaupungissa. Venäläisen valtiollisen uutistoimiston Tassin mukaan syynä olisivat Ukrainan sabotaasi- ja tiedusteluryhmien terrorihyökkäykset sähkön siirtojohtoja vastaan.

NYT: Kiovassa valmistaudutaan täyden evakuoinnin mahdollisuuteen

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa viranomaiset suunnittelevat täyttä evakuointia tilanteessa, jossa sähköt menetettäisiin kaupungista täysin, uutisoi yhdysvaltalaislehti New York Times. Kaupungissa asuu noin kolme miljoonaa ihmistä.

Ennakkoon suunniteltuja sähkökatkoja on jatkettu Kiovassa edelleen, koska Venäjän iskut ovat aiheuttaneet vajetta sähköverkkoon. Venäjä on Ukrainan mukaan tehnyt kuukauden sisään iskuja noin kolmannekseen maan sähkölaitoksista. Noin 40 prosenttia energiainfrastruktuurista on joko vaurioitunut tai tuhoutunut.

Venäjän johtavia sotilaskomentajia syytetään epäonnistumisista Ukrainassa

Venäjän keskiselle sotilaspiirille on tiettävästi nimitetty uusi virkaatekevä komentaja, Britannian puolustusministeriö kertoo tämänpäiväisessä tiedusteluraportissaan.

Jos Aleksandr Linkovin nimitys komentaja Alexander Lapinin tilalle vahvistetaan, seuraa tämä Venäjän johtavien sotilaskomentajien erottamisien sarjaa. Venäjän Ukrainaan aloittaman hyökkäyssodan alkamisen jälkeen sekä itäisen, eteläisen että läntisen sotilaspiirin komentajat on vaihdettu.

Brittitiedustelun mukaan erottamisten syynä on komentajien syyttäminen Venäjän epäonnistumisista Ukrainassa. Brittiarvion mukaan kyse on todennäköisesti yrityksestä siirtää syytökset pois Venäjän ylimmältä johdolta kotimaassa.

Lähes 220 miljoonaa dollaria kerä tty joukkorahoituksella

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin perustama United24-joukkorahoitusalusta on kerännyt Ukrainalle puolessa vuodessa lähes 220 miljoonaa dollaria. Zelenskyi kertoi joukkorahoitusalustan avulla kerätyistä varoista päivittäisessä puheessaan lauantai-iltana.

Joukkorahoitusalustan avulla vapaaehtoiset ympäri maailmaa ovat voineet lahjoittaa rahaa Ukrainan puolustukseen, siviilien suojeluun ja maan jälleenrakentamiseen.

– Kiitän jokaista United24-lahjoittajaa, projektitiimiä ja kaikkia, jotka ovat auttaneet meitä puolustautumaan Venäjän kauhuja vastaan, Zelenskyi sanoi puheessaan.

Zelenskyi: Iranilaislennokkeja ammutaan alas päivittäin

Puheessaan Zelenskyi otti kantaa myös Iranin ulkoministerin Hossein Amir-Abdollahianin eiliseen lausuntoon, jossa tämä ensimmäistä kertaa myönsi Iranin lähettäneen lennokkeja Venäjälle, mutta väitti maan toimittaneen niitä vain suppean määrän kuukausia ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Zelenskyin mukaan ulostulo ei ollut täysin todenmukainen.

– He päättivät viimein myöntää toimittaneensa lennokkeja Venäjän kauheuksiin. Mutta tässä tunnustuksessaankin he valehtelivat, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi kertoi Ukrainan ampuvan alas ainakin kymmenen iranilaisvalmisteista lennokkia joka päivä. Hän myös sanoi tietävänsä, että iranilaiset ovat kouluttaneet venäläisjoukkoja lennokkien käytössä.

Ukrainan presidentti sanoi, että jos Iran jatkaa päivänselvästä asiasta valehtelemista, Venäjän ja Iranin välisisiä suhteita tullaan tutkimaan entistäkin tarkemmin.

– Terroristeja ja heidän liittolaisiaan ei modernissa maailmassa jätetä rankaisematta, Zelenskyi sanoi.