Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ISW: 60 prosenttia Venäjän tappioista johtuu omien tulituksesta, väittää Donetskin "kansantasavallan" sotilaskomentaja

Donetskin "kansantasavallan" sotilaskomentaja Aleksandr Hodakovski väittää, että jopa 60 prosenttia Venäjän joukkojen kokonaistappioista on voinut johtua omien joukkojen tulituksesta toukokuun puolivälin jälkeen. Asiasta kertoo katsauksessaan yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Vaikka luku olisi liioiteltu, venäläiskomentajan julkinen spekulointi tällaisilla luvuilla osoittaa ISW:n mukaan sen, kuinka syviä venäläisjoukkojen kohtaamat haasteet ovat.

Ajatushautomo kirjoittaa, että omien joukkojen tulitus aiheuttaa tyypillisesti rajallisen määrän tappioita sodassa eli 60 prosentin osuus olisi poikkeuksellisen suuri. Tämä kertoo ISW:n mukaan siitä, että venäläisjoukkojen välinen viestintä ja johtamisen koordinointi on puutteellista.

Komentoketjun hajanaisuutta ja joukkojen tehottomuutta pahentaa se, että venäläinen sotilasjohto vaihtuu jatkuvasti ja kokemattomia sotilaita ylennetään. Lisäksi venäläisten joukkojen kokoonpanoissa on sekä venäläisiä sopimussotilaita ja mobilisoituja sotilaita että Donetskin ja Luhanskin "kansantasavaltojen" sekä Wagner-palkkasotilasryhmän joukkoja. Tämä johtaa ISW:n mukaan todennäköisesti myös toistuviin omien joukkojen tulituksiin.

Ajatushautomo kertoo venäläis- ja ukrainalaislähteisiin nojaten, että perjantaina Donetskissa tukikohtaan palanneet venäläisjoukot ajoivat Venäjän armeijan alihankkijan kaivamaan ojaan, koska siitä ei ollut annettu varoitusta. ISW:n mukaan tämä kertoo osaltaan venäläisjoukkojen välisen koulutuksen ja koordinaation puutteesta.