Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiavirastossa vireillä tutkintapyyntöjä koskien muun muassa sähkön hintaa – päätöksiä luvassa ensi vuoden puolella

Energiavirastoon on tullut vireille useita tutkintapyyntöjä toimitusvelvollisen sähkön hinnasta ja pörssisähköstä ainoana toimitusvelvollisena tuotteena. Virasto kertoo asiasta tiedotteessa.

Energiaviraston mukaan kysymyksiä on herättänyt erityisesti sähkön vähittäismyyjien hinnoittelu ja tuotevalikoima, minkä lisäksi virastolta on kysytty, onko sillä edellä mainituista asioista virallisia päätöksiä tai linjauksia. Osa tutkintapyynnöistä koskee sähkön myyntiehtojen ja -hintojen julkisuutta.

Osa tutkintapyynnöistä koskee Energiaviraston mukaan myös sitä, ovatko myyntiehdot ja -hinnat määräytyneet sähkömarkkinalain edellyttämällä tavalla.

– Virasto tulee antamaan yksittäisiä vähittäismyyjiä koskevat ratkaisut ensi vuoden puolella, päätökset ovat valituskelpoisia, Energiavirasto kertoo tiedotteessaan.

Viraston mukaan se voi ottaa sitovasti kantaa toimitusvelvollisuustuotteisiin ja -hintoihin ainoastaan jälkikäteen annettavilla valituskelpoisilla päätöksillä. Virasto ei omien sanojensa mukaan voi esimerkiksi asettaa etukäteen korkeinta sallittua hintaa tai määrätä, kuinka suuri hinnankorotus voi kerrallaan olla tai kuinka usein hintaa voi muuttaa.

Sähköä toimitettava kohtuulliseen hintaan

Energiavirastolla ei ole aiempia päätöksiä tai linjauksia sähkön kohtuullisesta hinnasta. Päätöksiä ei viraston mukaan ole myöskään siitä, voiko pörssisidonnainen sähkönmyynti olla ainoa toimitusvelvollisen vähittäismyyjän uusiin sähkösopimuksiin tarjoama tuote.

Energiaviraston mukaan sähkön toimitusvelvollisen vähittäismyyjän on toimitettava vastuualueellaan sähköä kohtuulliseen hintaan. Tämä koskee sekä kuluttajia että muita pienkäyttäjiä.

Pienkäyttäjäksi katsotaan viraston mukaan sellainen sähkön käyttöpaikka, jonka pääsulake on enintään 3x63 ampeeria tai sähkön vuosikulutus on enintään 100 000 kWh.

Sähkömarkkinalaissa määrätään myös siitä, että sähkön myyjällä on oltava julkiset myyntiehdot ja -hinnat. Lisäksi hintojen määräytymisperusteet sähkön toimitusvelvollisuuden piirissä oleville käyttäjille tulee niin ikään olla julkiset.

Tutkintapyynnöistä on aiemmin kertonut sanomalehti Kaleva.