Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

CNN: Ovensuukyselyn mukaan valtaosa yhdysvaltalaisäänestäjistä tyytymättömiä maan suuntaan ja Bideniin – inflaatio ja abortti tärkeimmät asiakysymykset

Valtaosa Yhdysvaltain välivaaleissa äänestäneistä on tyytymättömiä maan tilaan ja istuvaan demokraattipresidentti Joe Bideniin, kertoo CNN:n ja muiden uutiskanavien teettämä ovensuukysely.

Peräti 73 prosenttia vastaajista kertoi olevansa joko tyytymätön (39 prosenttia) tai vihainen (34 prosenttia), kun kysyttiin tuntemuksia Yhdysvaltain tilasta. Vain 20 prosenttia kertoi olevansa tyytyväinen ja 5 prosenttia innoissaan.

Vastaajista 54 prosenttia oli tyytymättömiä ja 45 prosenttia tyytyväisiä Bideniin. 32 prosenttia kertoi edustajainhuoneen äänestyspäätöksensä perusteeksi Bidenin vastustamisen. 46 prosenttia arvioi Bidenin politiikan vahingoittavan ja 36 prosenttia auttavan Yhdysvaltoja.

Äänestäjistä 37 prosentilla puolestaan on myönteinen näkemys edellisestä presidentistä Donald Trumpista. Hän on epäsuositumpi kuin republikaanipuolueensa, josta 43 prosentilla on myönteinen näkemys.

Vain 63 prosenttia äänestäjistä sanoi uskovansa, että Biden voitti vuoden 2020 presidentinvaalit rehellisesti. Trumpin esittämät valheelliset vaalivilppiväitteet ovat levinneet kahden vuoden aikana laajalle republikaanipuolueessa.

Inflaatio tärkein republikaanien kannattajille, abortti demokraateille

Tärkein äänestyspäätökseen vaikuttanut kysymys oli kyselyn perusteella inflaatio, jonka nosti tärkeimmäksi seikaksi 32 prosenttia äänestäjistä. 27 prosentille tärkein kysymys oli abortti, josta on korkeimman oikeuden aiemmin tänä vuonna tekemän päätöksen vuoksi tullut jälleen osavaltioiden päätösvaltaan kuuluva kysymys. Inflaatio oli erityisen tärkeä republikaaniäänestäjille, kun taas demokraatteja äänestäneille abortti oli selvästi tärkein kysymys.

Äänestäjistä 46 prosenttia sanoi perheensä talouden olevan nyt huonommalla tolalla kuin edellisissä vaaleissa kaksi vuotta sitten, kun vain 18 prosenttia katsoi tilanteen olevan nyt parempi. 61 prosenttia sanoi korkeiden polttoaineen hintojen aiheuttaneen vaikeuksia.

Ovensuukyselyn perusteella 76 prosenttia äänestäjistä on tänä vuonna valkoisia, 10 prosenttia latinoja ja 9 prosenttia mustia. Mustien osuus on pienempi kuin vuoden 2020 vaaleissa, mikä ei yleensä tiedä demokraattipuolueelle hyvää.

Edison Researchin toteuttama ovensuukysely julkaistiin noin tuntia ennen kuin ensimmäiset äänestyspaikat sulkeutuivat Indianan ja Kentuckyn osavaltioissa. Laajemmin äänestyspaikkoja alkoi sulkeutua kello kahdelta Suomen aikaa.