Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläketurvakeskuksen vertailu: Suomessa ja Ruotsissa maksettiin vähiten kokonaiseläketurvaa

Suomessa ja Ruotsissa on vertailluiden maiden matalin eläkkeiden maksutaso, selviää Eläketurvakeskuksen maksutasovertailusta.

Eläkkeisiin käytetty maksutulo oli vuonna 2020 reilut 12 prosenttia bruttokansantuotteesta.

Suurin osuus oli Italiassa ja Tanskassa, joissa eläkkeisiin käytetty maksutulo oli lähes 17 prosenttia. Keskimäärin eläkkeet maksoivat vertailun mukaan reilut 14 prosenttia bruttokansantuotteesta.

– Vertailu antaa hyvän kuvan eläketurvan hinnasta eri maissa huolimatta maiden rakenteellisista eroista. Jos verrattaisiin vain lakisääteisiä maksuja, Suomen maksutaso näyttäisi paljon korkeammalta, sanoo Eläketurvakeskuksen yhteyspäällikkö Mika Vidlund tiedotteessa.

Maksutasovertailussa olivat mukana Ruotsi, Suomi, Saksa, Hollanti, Ranska, Norja, Tanska ja Italia. Vertailu kattoi kaikki työntekijöiden, työnantajien, yrittäjien ja valtion maksamat eläkkeiden maksutulot vuonna 2020.

Työnantaja maksoi suurimman osan eläkkeistä kaikissa vertailun maissa lukuun ottamatta Tanskaa.

Keskimäärin työnantajat kustantavat puolet maksutulosta ja työntekijät maksavat 20 prosenttia. Loput 30 prosenttia katetaan verotuloilla.

Suomessa ja Ruotsissa eläkkeiden rahoitus nojaa pitkälti eläkemaksuihin.

Vertailu perustuu vuoden 2020 tietoihin, jotka on kerätty kansallisista tilastoista sekä EU:n ja OECD:n aineistoista.