Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maatalouden tuottajahinnat nousivat yhä lähes kolmanneksen vuodentakaisesta

Maatalouden tuottajahinnat nousivat noin 30 prosenttia vuoden kolmannella neljänneksellä viime vuoteen verrattuna, kertoo Tilastokeskus.

Tuottajahintoja kuvaavan indeksin vuosimuutos oli samaa luokkaa kuin toisella neljänneksellä eli kasvu on tasaantunut. Toisella neljänneksellä hinnat kasvoivat noin 29 prosenttia vuodentakaisesta.

Viime neljännekseen verrattuna luku kasvoi 3,3 prosenttia, kun alkuvuonna vastaavaa nousua on ollut noin yhdeksän prosenttia.

Tilasto kuvaa maanviljelijöiden tuotteistaan saamia hintoja. Hinnat lähtivät ripeään nousuun viime vuoden lopulla, kun ne reagoivat nousseisiin tuotantokustannuksiin.

Kustannuksia ovat nostaneet esimerkiksi energian ja lannoitteiden kallistuminen sekä viljamarkkinoiden epävarmuus. Viime vuoden pieni viljasato ja Venäjän hyökkäys Ukrainaan ovat osaltaan vaikuttaneet viljamarkkinoihin.

Nousseet tuotantokustannukset ja yleinen epävarmuus ovat näkyneet myös kuluttajien ruokalaskuissa. Tilastokeskus kertoi eilen, että elintarvikkeiden hinnat nousivat lokakuussa yli 15 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Luku on vuoden jokaisena kuukautena ollut edellistä suurempi.