Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeus hylkäsi kosmologi Syksy Räsäsen ja toisen tutkijan syytteet yhdysvaltalaiskollegan kunnian loukkaamisesta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on hylännyt kosmologi Syksy Räsäsen ja toisen tutkijan syytteet yhdysvaltalaiseen tutkijaan kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta ja törkeästä yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä.

Syytetyt levittivät syyttäjän mukaan laajasti väitteitä, että kollega olisi syyllistynyt naisopiskelijoiden seksuaaliseen häirintään aiemmassa työpaikassaan, Yhdysvalloissa toimivassa yliopistossa. Syyttäjän mukaan tiedot olivat valheellisia ja teolla aiheutettiin se, että Turun yliopisto purki tutkijan työsuhteen alkuvuodesta 2018 ennen kun tämä ehti aloittaa työssä.

Oikeus totesi, että yhdysvaltalaisyliopiston sisäisessä selvityksessä tutkijan oli katsottu syyllistyneen sukupuoliperusteiseen häirintään, ei seksuaaliseen häirintään. Syytetyt eivät oikeuden mukaan kuitenkaan levittäneet virheellistä tietoa tahallaan, vaan perustivat näkemyksensä siihen, miten asioista oli luotettavissa kansainvälisissä medioissa uutisoitu.

– Uutisoinnissa on toistuvasti viitattu (tutkijan) toimintaan myös seksuaalisen häirinnän kontekstissa, jolloin vastaajilla on objektiivisestikin arvioiden ollut vahvoja perusteita pitää totena sitä jälkikäteen virheelliseksi osoittautunutta tietoa, että (tutkijan) olisi katsottu seksuaalisesti häirinneen kahta naisopiskelijaa, tuomiossa sanotaan.

Oikeus totesi tuomiossaan vielä, että tutkijan työsuhteen päättämisestä oli vastuussa työnantaja, eli yliopisto.

– Selvää on, että työnantajan tulee paineenkin alla kantaa vastuu omista päätöksistään, kuten tässä tapauksessa (tutkijan) työsuhteen päättämisestä eikä mediassa keskustelua käyvät henkilöt voi työnantajan sijaan olla vastuussa tämän tekemistä päätöksistä.

Molemmat syytetyt kiistivät syytteet.