Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvoi tuoretta ohjuskoetta pienen tyttärensä kanssa

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un valvoi maansa tuoreinta mannertenvälisen ballistisen ohjuksen laukaisua tyttärensä kanssa, kertoo Pohjois-Korean valtionmedia KCNA.

KCNA:n mukaan Kim oli paikalla yhdessä tyttärensä ja vaimonsa kanssa. Valtionmedia julkaisi myös kuvia Kimistä kävelemässä ohjuksen edessä muhkeaan takkiin ja punaisiin kenkiin sonnustautuneen pienen tytön kanssa.

On äärimmäisen harvinaista, että valtionmedia puhuu Kimin lapsista. Uutinen on asiantuntijoiden mukaan ensimmäinen virallinen vahvistus sille, että Kimillä on tytär.

KCNA:n mukaan perjantaina tehty "uudentyyppisen mannertenvälisen ballistisen ohjuksen" laukaisu oli onnistunut. Valtionmedia kertoi laukaistun ohjuksen olleen Hwasong-17-mallinen, josta analyytikot ovat puhuneet myös "hirviöohjuksena".

KCNA:n mukaan perjantainen ohjus kävi enimmillään hieman päälle 6 000 kilometrin korkeudessa ja lensi lähes tuhannen kilometrin matkan. Valtionmedian tiedot vastasivat Etelä-Korean ja Japanin perjantaina esittämiä arvioita.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea pitivät jälleen yhteisen ilmasotaharjoituksen

KCNA:n mukaan maan viimeisin ohjuslaukaisu osoittaa, että Pohjois-Korean ydinasejoukot ovat varmistaneet kykynsä torjua ydinaseuhkan.

Syyskuussa Pohjois-Korea päivitti ydinaselakejaan mahdollistaakseen ehkäisevät iskut. Kim julisti tuolloin Pohjois-Korean olevan "peruuttamattomasti" ydinasevalta. Käytännössä johtaja tyrmäsi mahdollisuuden maan ydinasearsenaaliin liittyvistä neuvotteluista.

Sittemmin Yhdysvallat on lisännyt turvallisuusyhteistyötä alueella ja järjestänyt muun muassa Etelä-Korean kanssa kaksikon tähän mennessä suurimman yhteisen ilmasotaharjoituksen.

Etelä-Korea ja Yhdysvallat pitivät yhteisen ilmasotaharjoituksen myös lauantaina Korean niemimaalla, sanoo Etelä-Korean armeija.

Harjoituksessa kerrottiin olleen mukana molempien maiden ilmavoimien edistyneintä kalustoa. Yhdysvalloilta harjoitukseen osallistui B-1B-pommikone, jota maan ilmavoimat kutsuvat Amerikan pitkän kantaman pommikoneiston selkärangaksi.

Pohjois-Korea on asiantuntijoiden mukaan erityisen herkillä Yhdysvaltain ja Etelä-Korean välisistä ilmaharjoituksista, sillä ilmavoimat on yksi sen armeijan heikoimmista lenkeistä.

Pohjois-Korean epäillään lavastaneen aiempi Hwasong-17-laukaisunsa

Pohjois-Korea väitti aiemmin laukaisseensa tähän mennessä voimakkaimman ohjuksensa Hwasong-17:n maaliskuun 24. päivänä. Maa julkaisi tapahtumasta mainosvideon sekä kuvia.

Etelä-Korea kuitenkin epäili väitteen todenperäisyyttä ja arveli, että Hwasong-17 olisi räjähtänyt Pohjois-Korean pääkaupungin Pjongjangin yllä 17. maaliskuuta. Pohjois-Korean uskottiin lavastaneen "onnistunut ohjuslaukaisunsa" käyttäen pienempää, vanhempaa ohjusta.

Tällä kertaa analyytikot arvioivat Pohjois-Korean todella onnistuneen laukaisussa.

– Tämä laukaisu on merkittävä, koska sen uskotaan olevan Hwasong-17 ICBM:n ensimmäinen onnistunut täysi testilento, sanoi ajatushautomo International Institute for Strategic Studiesin tutkija Joseph Dempsey uutistoimisto AFP:lle käyttäen mannertenvälisen ballistisen ohjuksen englanninkielistä kirjainlyhennettä.

Pohjois-Korea on laukaissut tänä vuonna lukuisia ballistisia ohjuksia, enemmän kuin tiettävästi yhtenäkään aiempana vuonna.