Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvooseen on satanut sunnuntaina kahdeksan senttimetriä lunta – sateet jatkuvat lounaassa ja etelässä myös huomenna

Viikonloppu on Etelä-Suomessa ollut talvinen ja luminen. Sunnuntaina kovinta lumisadetta on mitattu Porvoossa, jonne satoi 12 tunnin sisällä kahdeksan senttimetrin lumikerros, kerrottiin Ilmatieteen laitokselta hieman ennen iltayhdeksää.

Lumisateet jatkuvat myös maanantaina maan lounaisosissa ja etelärannikolla. Alkuviikon sateet ovat kuitenkin heikompia kuin viikonloppuna. Ilmatieteen laitoksen mukaan lounaasta nousee uusia lumisateita ja hiutaleet alkavat putoilla todennäköisesti maanantaina päivällä.

– Joitain senttejä, sanotaan näin. Varmaan joku 2-4 senttiä voi olla ihan realistinen odotus, päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo STT:lle.

Lumisadealueen pohjoisraja kulkee Tuovisen mukaan Porin pohjoispuolen tietämillä.

– Mutta pääasiassa Uusimaa–Turku-välillä ovat suurimmat kertymät, jotka nekin ovat muutamia senttejä. (Maanantaina) ei puhuta suurista sademääristä.

Lumisateen vuoksi maanantaiksi on annettu huonon ajokelin varoitus Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Ahvenanmaalle. Muualla Suomessa alkuviikko on pääosin poutainen.

Pakkanen saattaa jatkua koko viikon

Alkavan viikon lämpötilat ovat koko maassa pakkasen puolella. Pohjois-Suomeen ennustetaan 10–20 pakkasastetta, ja mittarin lukema voi laskea alemmaskin. Maan etelä- ja keskiosissa pakkasta on viiden asteen molemmin puolin.

– Ehkä pakkaset pohjoisessa pikkuisen heikkenevät viikon puoleenväliin mennessä. Toki riippuu siitä, että jos tulee selkeitä öitä, niin se helposti vetäisee pakkasen kahteenkymppiin, Tuovinen sanoo.

Etelä-Suomessa lumesta saadaan vielä nauttia – tai kärsiä, näkökulmasta riippuen – ainakin useampi päivä.

– Pakkassää saattaisi jatkua koko viikonkin, mutta sitä kannattaa varmaan katsoa tarkemmin viikon alussa, Tuovinen kertoo ja huomauttaa, että pidemmälle mentäessä ennusteen luotettavuus on heikompi.