Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiovassa vierailleet ulkoministerit vakuuttavat yhteislausunnossaan jatkavansa Ukrainan tukemista

Usean Pohjoismaan ja Baltian maiden ulkoministerit vakuuttavat yhteisessä lausunnossaan maiden jatkavan yhteistyötä tarjotakseen Ukrainalle sekä poliittista että käytännön tukea.

Lausunnossa ovat mukana eilen Kiovassa vierailleet ulkoministerit Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Virosta, Latviasta ja Liettuasta sekä Ukrainan ulkoministeri.

Ulkoministerit tuomitsevat lausunnossa vahvasti Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa ja toteavat, että eivät koskaan tunnusta Ukrainan alueiden laitonta liittämisyritystä Venäjään.

– Tuomitsemme jyrkimmällä tavalla Venäjän hyökkäykset siviilejä ja kriittistä infrastruktuuria, mukaan lukien energialaitoksia, vastaan, lausunnossa todetaan.

– Nämä hyökkäykset siviilejä vastaan ovat sotarikoksia.

Ulkoministerit katsovat tärkeäksi jatkaa kansainvälistä tukea, jonka pyrkimyksenä on parantaa Ukrainan ilmapuolustusta. Lisäksi he katsovat, että Venäjään kohdistuvia sanktioita tulee edelleen vahvistaa.

Ministerit vaativat Venäjää vapauttamaan laittomasti maasta poistetut ja kiinni otetut ukrainalaissiviilit sekä hyökkäyksen aikana otetut panttivangit. Lausunnossa myös tuomitaan Venäjän "vastuuton ja erittäin provokatiivinen" ydinaseretoriikka, Zaporizhzhjan ydinvoimalan miehittäminen ja hyökkäykset ydinvoimalaitoksiin.

Ukraina sai Ranskalta raskaita raketinheitinjärjestelmiä

Ukraina kertoi tiistaina saaneensa Ranskalta raskaita raketinheitinjärjestelmiä. LRU-mallin raketinheitinjärjestelmien kantama on jopa 70 kilometriä.

– Ukrainan armeija on nyt entistä voimakkaampi, Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov tviittasi.

Viime kuukausina Ukraina on käyttänyt länsimailta saamiaan raketinheitinjärjestelmiä iskeäkseen komentokeskuksiin ja ammusvarastoihin Venäjän kontrolloimalla alueella.

Ukraina on pyytänyt tukijoiltaan lisää pitkän kantaman aseita ylläpitääkseen tasaista etenemistään taistelukentällä. Venäjän toistuvien ohjusiskujen myötä myös ilmapuolustusjärjestelmille on jatkuvaa tarvetta.