Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kiinan ex-johtaja Jiang Zemin kuoli

Kiinan entinen johtaja Jiang Zemin on kuollut, kertoo Kiinan valtiollinen uutistoimisto Xinhua. Jiang oli kuollessaan 96-vuotias.

Jiang toimi Kiinan presidenttinä vuosina 1993–2003. Kommunistisen puolueen pääsihteeriksi hän oli noussut vuonna 1989 Tiananmenin aukion mielenosoitusten tukahduttamisen jälkeen.

– Toveri Jiang Zemin oli loistava johtaja, suuri marksisti, suuri proletariaatin vallankumouksellinen, valtiomies, sotilasstrategi, diplomaatti, koulittu kommunistitaistelija ja suuren kiinalaisen sosialismin loistava edelläkävijä, luetteli Xinhua siteeraten ilmoitusta, jossa kerrottiin Jiangin kuolemasta.

Jiangin johtaessa maata Kiinan talous loikkasi huomattavaan kasvuun ja maa avasi suhteitaan ulkomaihin.

Kun valta siirtyi Jiangille Deng Xiaopingiltä, Kiinan talouden uudistaminen oli vasta alussa. Jiangin luopuessa vallasta vuonna 2003 Kiinasta oli tullut Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen, sille oli myönnetty vuoden 2008 olympialaiset ja maasta oli kovaa vauhtia tulossa suurvalta.

Xinhuan mukaan Jiang kuoli leukemiaan ja siihen liittyvään sisäelinten vajaatoimintaan.

Valtiollisen CCTV-televisiokanavan mukaan liput kaikissa Kiinan hallintorakennuksissa liehuvat keskiviikkona puolitangossa Jiangin muistoksi.