Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjältä jäädytettyjä varoja haluttaisiin sijoittaa, jotta tuotot hyödyttäisivät Ukrainaa

EU-komissio haluaisi saada Venäjältä jäädytettyjä varoja Ukrainan tukemiseen, mutta toteutus on osoittautunut hankalaksi. Komissio uskoo kuitenkin löytäneensä polun, jota pitkin se voisi edetä asiassa ainakin jonkin verran haluttuun suuntaan.

– Venäjän ja sen oligarkkien on korvattava Ukrainalle vahingot ja katettava maan jälleenrakennuskustannukset, komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi tiistaina.

EU-alueella on jäädytettynä arviolta runsaan 300 miljardin euron arvosta Venäjän keskuspankin varoja sekä noin 19 miljardia yksittäisten venäläisten hallusta jäädytettyä omaisuutta. Varallisuuden käyttämisen on kuitenkin poikkeuksetta katsottu johtavan kaltevalle pinnalle, jossa oikeudelliset perusteet ovat huterat ja seuraukset arvaamattomat.

Edelleenkään ei ole oikeudellista näkymää siihen, että jäädytetyt varat voisi vain lahjoittaa Ukrainalle. Komission aikeena on kuitenkin saada syväjäässä lepäävä varallisuus edes osittain eloon siihen saakka, kunnes ne ehkä joskus rauhansopimuksen jälkeen voi palauttaa taas omistajilleen.

Sijoitustuotot Ukrainan hyväksi

Komission ongelmana on se, että varojen hyödyntämiseksi niiden pitäisi liittyä suoraan rikoksiin. Tähän ongelmaan on pyritty etsimään eri ratkaisuja riippuen siitä, onko kyse yksityishenkilöiden vai Venäjän keskuspankin rahasta.

Yksityishenkilöiden tapauksessa on mahdollista luoda lainsäädäntöä, jossa pakotteiden rikkominen johtaisi jatkossa menettämisseuraamukseen.

Iso osa varoista on kuitenkin Venäjän keskuspankin. Markkinoiden reaktioita tuon rahan jäädyttämiseen ja myöhemmin hyödyntämiseen on myös pelätty.

Komission näkökulmasta jäädytettyä varallisuutta voisi ainakin käteisen osalta hyödyntää niin, että varoja saisi sijoitettua. Tämän jälkeen tuottoja voisi käyttää Ukrainan tukemiseksi.

Ajatuksena on yhä, että jäädytetty pääoma on aikanaan palautettavissa alkuperäiselle omistajalle.

Tiedossa ei ole toistaiseksi, kuinka suuren osan jäädytetystä varallisuudesta komission kaavailemilla keinoilla voisi saada käyttöön ja minkälaiset tuotot Ukrainan hyväksi tuo varallisuus voisi tuottaa.