Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian voittajateoksessa Vega-tyttö kaipaa tulla rakastetuksi sellaisena kuin on

Pettämätön tuntomerkki: kirahvin muotoinen luomi. Se varmistaa, että sirkuksesta löytynyt Fenix todella on Vegan kadoksissa ollut äiti. Onhan Vegalla ja isoisä Hektorillakin käsivarressaan luomi, joka näyttää vähän suttuisesti piirretyltä korvattomalta kirahvilta!

9 vuoden ja 7 kuukauden ikäinen Vega on pääosissa lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saaneessa Sofia Chanfreaun saturomaanissa Giraffens hjärta är ovanligt stort (Schildts&Söderströms).

Suomeksi kirja on ilmestynyt nimellä Kirahvin sydän on tavattoman suuri. Kirjan on suomentanut Outi Menna.

Chanfreau pokkaa palkinnon heti esikoisteoksellaan. Hänelle oli itsestään selvää, että hän kirjoittaa nimenomaan lapsille – toki niin, että teoksen maailma maittaa itsellekin.

– Olen aina pitänyt saduista, fantasioista ja mytologioista.

Kirjan Finlandia-ehdokkaaksi valinnut raati kehui "maagista realismia sisältävän romaanin vievän paikkoihin ja tunnelmiin, joissa väreilee jotain harvinaista ja hienoa".

Palkinnon saajan valitsi näyttelijä, juontaja ja luokanopettaja Ernest Lawson.

Tavalliselta näyttävä muuttuu ihmeelliseksi

Kirja on omistettu Chanfreaun ukille Pietarsaaresta. Nyt jo edesmennyt äidinisä oli väsymätön tarinankertoja, jolle tärkeämpää oli hyvä tarina kuin se, mikä on ihan oikeasti totta ja todellisuutta. Kirjan isoisä Hektor muistuttaakin kovasti ukkia. Hektor nauraa lähes koko ajan, kultaiset poskihampaat kiiltäen, ja häneltä saattaa kysyä mitä vain. Vaikka vastaus on joskus hieman epäselvä, sellaisen saa aina, ja yleensä korkojen kera.

Vega taas kaipaa tulla rakastetuksi sellaisena kuin on, sillä hänen rikas mielikuvitusmaailmansa on isälle välillä vähän liikaa. Tytössä on myös hiukan kirjailijaa itseään, ainakin siinä, miten vahvasti tämä tuntee.

Mitä Chanfreau kirjallaan tavoitteli, haluaako hän esimerkiksi opettaa jotain vaiko viihdyttää?

– Vaikea sanoa. Mutta näistä kahdesta ennemmin viihdyttää. Ei minulla ole mitään suurta opetusta tai sanomaa elämästä.

Chanfreau halusi tutkia fantasiaa ja todellisuutta. Ja sitä, millainen maailma olisi Vegan kaltaisen silmin katsottuna.

– Kaikki, mikä näytti muiden silmissä tavalliselta, muuttui Vegan silmissä ihmeelliseksi ja satumaiseksi. Matematiikantehtävät alkoivat tanssia, luokkahuoneesta tuli linna, lautaset kasvattivat itselleen jalat ja juoksivat kaksi maratonia sillä aikaa kun Vega istui pöydässä ja sorkki ruokaansa, kirjassa kuvataan.

Musiikintuottaja on nyt myös kirjailija

Hyvä bonus on, jos kirja myös innostaa lapsia lukemaan. Siihen houkuttaa palkitun teoksen yksityiskohtia ja mitä ihmeellisimpiä eläimiä pursuava mustavalkoinen kuvitus.

Kuvituksen on tehnyt oma sisko, Amanda Chanfreau. Siskosten ajatukset osuivat hyvin yksiin.

– Joskus minä toivoin, että hän piirtäisi jonkun tietyn eläimen kuvan. Ja joskus Amanda tarkisti, näyttikö Vega oikealta, onko hänellä tämänpituiset hiukset.

– Olimme aiemminkin tehneet töitä yhdessä, mutta ei mitään näin isoa.

Kirja syntyi hissukseen. Ensimmäinen versio valmistui jo kymmenen vuotta sitten, ja muutaman tauon ja uudelleenkirjoituksen jälkeen kirja on nyt tässä.

Sofia Chanfreau, 36, on syntynyt Helsingissä, mutta kasvanut Ahvenanmaalla. Hän on asunut kymmenisen vuotta Ruotsissa. Hän on musiikintuottaja, valoteknikko ja nyt myös kirjailija.

Chanfreau tosin vielä hieman kainostelee nimittää itseään kirjailijaksi.

– Ehkä olen enemmän kirjailija toisen kirjan jälkeen.

Uutta kirjaa ei toistaiseksi ole työn alla. Nyt tuntuu mukavalta pitää hieman taukoa ja nauttia.

Onko seuraavakin kirja lastenkirja?

– Ainakin nyt tuntuu siltä!

Lasten- ja nuortenkirjallisuudelle Finlandia-palkintoa on jaettu vuodesta 1997. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Chanfreaun teos on ehdolla myös ruotsinkielisen Runeberg Junior -palkinnon saajaksi. Ehdokkaina on yhteensä viisi suomenkielistä ja viisi ruotsinkielistä kirjaa. Tämä palkinto jaetaan ensi helmikuussa.