Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän joukkojen jatkuva pula ammuksista rajoittaa mahdollisuuksia hyökätä Ukrainassa, kertoo Britannian puolustusministeriö

Venäjällä on Ukrainassa jatkuvasti niin paljon pulaa ammuksista, että se rajoittaa venäläisten mahdollisuuksia aloittaa uusia tehokkaita hyökkäyksiä, kertoo Britannian puolustusministeriö päivittäisessä tiedusteluraportissaan Twitterissä. Ammuspulan lisäksi etenemistä vaikeuttavat logistiset ongelmat.

Venäjän vetäytyminen Dnepr-joen länsirannalta avasi Ukrainan armeijalle lisää mahdollisuuksia iskeä Venäjän logistiikkakeskuksia ja viestilinjoja vastaan. Tämän vuoksi Venäjä joutui siirtämään huoltonsa rautateiden kautta reiteille, jotka sijaitsevat kauempana etelässä ja idässä, ministeriö kirjoitti.

Venäläiset joutuvat nyt lastaamaan etulinjoille meneviä tarvikkeita rautateiltä maanteille. Maantiekuljetukset taas ovat alttiina Venäjän tykistötulelle.

Presidentti Zelenskyin neuvonantaja: Ukrainassa kuollut Venäjän hyökkäyksen jälkeen 10 000 - 13 000 ukrainalaissotilasta

Ukrainassa on voinut saada surmansa jopa 13 000 ukrainalaissotilasta sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi maahan helmikuussa, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Mihailo Podolyak.

Ukrainalaiselle televisiokanavalle aihetta kommentoineen neuvonantajan mukaan viralliset arviot kuolleiden ukrainalaissotilaiden määrästä vaihtelevat 10 000:n ja 13 000:n välillä. Podolyakin mukaan presidentti julkistaa viralliset tiedot oikean hetken koittaessa.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi syyskuussa, että lähes 6 000 venäläissotilasta oli kuollut taisteluissa, jotka olivat tuolloin jatkuneet seitsemän kuukautta.

Kummankin osapuolen on epäilty kertovan julkisuuteen todellisuutta alhaisempia kuolinlukuja.

Zelenskyi: Ukraina on aikeissa asettaa rajoituksia uskonnollisille järjestöille

Ukraina on aikeissa asettaa rajoituksia maassa toimiville uskonnollisille järjestöille, joilla on yhteyksiä Venäjään, presidentti Zelenskyi sanoi torstai-iltaisessa puheessaan.

Zelenskyin mukaan maan kansallinen turvallisuus- ja puolustusneuvosto on ohjeistanut hallitusta ehdottamaan parlamentille lakiesitystä tällaisten uskonnollisten järjestöjen toiminnan kieltämisestä Ukrainassa.

– Kaikkien kansallisen turvallisuuden varmistamisesta vastaavien elinten on tehostettava toimenpiteitä venäläistiedustelun kumouksellisen toiminnan tunnistamiseksi ja torjumiseksi Ukrainan uskonnollisessa ympäristössä, Zelenskyi kirjoittaa.

Presidentin mukaan muun muassa näin turvataan Ukrainan hengellinen itsenäisyys.

Ukrainan ortodoksinen kirkko on katkonut välejään Venäjään

Ukraina oli ollut ainakin 1600-luvulta lähtien Venäjän hengellisen johdon alaisuudessa, mutta Ukrainan ortodoksinen kirkko on viime vuosina katkonut välejään Venäjään. Irtautumisiin ovat eri vaiheissa vaikuttaneet Venäjän antama tuki Donbassin separatisteille, Krimin niemimaan miehittäminen sekä helmikuussa aloitettu hyökkäyssota.

Vuonna 2019 osa Ukrainan ortodoksisesta kirkosta irtaantui Venäjän kirkon johdosta. Tämän vuoden toukokuussa Ukrainan ortodoksisen kirkon Venäjän tukema haara katkaisi puolestaan siteensä Venäjään.

---

Korjattu aiempaa uutista klo 12.39: Venäjän vetäytyminen Dnepr-joen länsirannalta, ei länsirannalle.