Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Energiaministerit hierovat Brysselissä taas sopua kaasun hintakatosta

Euroopan unionin jäsenmaiden energiaministerit kokoontuvat maanantaina Brysselissä päättämään kaasun hintakorjausmekanismista.

Sähkön hinnan määrittelee se tuottaja, jota tarvitaan viimeiseksi tyydyttämään kysyntä. Tästä syystä Venäjän pelailu kaasutoimituksilla on aiheuttanut sen, että aika ajoin kallis kaasun hinta pääsee määrittelemään koko sähkön hintaa.

Valmistelussa oleva hintakorjausmekanismi koostuu useista eri osasista, mutta suurin kiistakapula on ollut se, mille tasolla katto asetetaan. Haarukka leikkurin tasoista on ollut neuvotteluissa 160 eurosta 220 euroon megawattitunnilta.

Erityisesti Saksa ja myös jotkin muut paljon kaasua käyttävät maat ovat olleet huolissaan siitä, että liian matalaksi asetettu taso voisi vaarantaa kaasun toimitusvarmuutta Eurooppaan. Toisessa äärilaidassa taas ovat olleet maat, jotka haluaisivat hintakorjausmekanismin vaikuttavan kunnolla kaasun hintaan.

Valtiosihteeri Ann-Mari Kemellin on määrä edustaa elinkeinoministeri Mika Lintilää (kesk.) kokouksessa.

Korjausmekanismissa useita osasia

Hintakorjausmekanismissa on sovittavana myös useita muita osasia, joista oletetaan tällä hetkellä päästävän melko helposti sopuun leikkurin hintatason määrittelemisen jälkeen.

Päätettävänä on muun muassa se, mihin kaikkiin futuurituotteisiin hintakatto ulotetaan ja kuinka laajasti se koskee eri kauppapaikkoja.

Leikkauksen kohteeksi joutuvan hinnan pitäisi myös eriytyä joksikin sovittavaksi ajaksi maailmanmarkkinahinnasta. Näiden lisäksi on löydettävä sopu turvamekanismeista, joilla leikkuri lähtee automaattisesti ja saadaan tarvittaessa muutenkin pois käytöstä.