Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sähkön määräaikainen hintakatto sai laajan kannatuksen Kuluttajaliiton kyselyssä

Valtaosa suomalaisista kannattaa sähkön hinnalle asetettavaa määräaikaista hintakattoa, ilmenee Kuluttajaliiton teettämästä kyselystä.

Hintakaton kannalla oli 78 prosenttia vastaajista. Jopa 85 prosenttia vastaajista kannatti sähkön hintaan puuttumista yhteiskunnallisin toimin.

Kyselystä myös selviää, että lähes 60 prosentille suomalaisista sähkön hinta aiheuttaa tällä hetkellä ainakin jonkin verran taloudellista ahdinkoa.

Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell nosti esille tarpeen sähkön hinnalle asetettavasta hintakatosta viime viikolla. Hänen mukaansa Kuluttajaliitto peräänkuulutti tehokkaita keinoja kuluttajien auttamiseksi jo loppukesästä.

– Näemme hintakaton yhtenä vaihtoehtona, sillä riittäviä toimenpiteitä kuluttajien auttamiseksi ei mielestämme muutoin ollut luvassa, Beurling-Pomoell sanoo tiedotteessa.

Asia eduskunnan pohdittavana

Eduskunnassa ja puolueissa on viime viikolla ja tänään maanantaina pohdittu toimia, joilla sähkönhinnoista kärsiviä voitaisiin auttaa. Loppuviikolla moni asiantuntija kuitenkin torjui ajatuksen sähkön hintakatosta. Perusteluna on käytetty muun muassa sitä, että kuluttajien sähkönsäästöinto saattaisi hiipua, jos sähkö ei olisikaan kuluttajille enää yhtä kallista.

– Kuluttajilta saamamme palaute ei tue tätä viestiä. Tuntuu, että osa keskustelijoista on vieraantuneita kuluttajien arjesta, Beurling-Pomoell kritisoi perustelua.

– Jos hintakatto olisi esimerkiksi 20 senttiä kilowattitunnilta, sähkö maksaisi silti noin nelinkertaisesti enemmän kuin mihin kuluttajat ovat vuosien aikana tottuneet. Siinä on riittävästi kannustinta sähkönsäästöön tavallisilla suomalaisilla, etenkin kun tiedämme monen kotitalouden niukan taloudellisen liikkumavaran.

Kuluttajaliitto kertoo, että hintakaton käytännön vaikutuksista on jo olemassa tietoa. Sen mukaan esimerkiksi Seinäjoella ja Kokkolassa, jossa hinnat ovat paikallisilla päätöksillä pysyneet alle 20 sentissä, ovat kuluttajat säästäneet sähköä samassa tahdissa kuin muutkin suomalaiset.

Kyselyn toteutti Aula Research, ja siihen vastasi viime viikon lopulla 1 158 henkilöä.