Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjä saattaa pyrkiä aiheuttamaan Ukrainan energiainfrastruktuurille "mahdollisimman suurta vahinkoa" uuden vuoden aattona, varoittaa energiaministeri

Ukrainan energiaministeri Herman Halushtshenko varoittaa Venäjän suunnittelevan massiivisia iskuja Ukrainan energiainfrastruktuuriin. Iskut voivat Halushtshenkon mukaan johtaa "suurimpiin vahinkoihin" maan energianjakelussa. Halushtshenkon kommenteista kertoo muun muassa CNN.

Ukrainan valtion televisiossa tiistaina puhuneen Halushtshenkon mukaan Ukraina pyrkii käyttämään Venäjän tekemien iskujen välissä olevat tauot energiavajeen pienentämiseen lisäämällä sähköntuotantoa ja lisäämällä sähkönsiirron kapasiteettia.

– Venäläiset eivät tunnu kieltäytyvän jatkamasta energiajärjestelmämme pommittamista. He ovat sitoutuneet tiettyihin päivämääriin. Uskon, että uusi vuosi on yksi päivämäärä, jolloin he yrittävät aiheuttaa energiajärjestelmälle mahdollisimman suurta vahinkoa, Halushtshenko sanoi.

Ukrainalaisten on hänen mukaan vaikea varmuudella varautua, koska mahdollisten tulevien pommitusten määrä ja niiden aiheuttamat vahingot eivät ole etukäteen tiedossa.

Ukrainan valtiollinen energiayhtiö Ukrenerho tiedotti tiistaina, että järjestelmän tehovaje on vähentynyt hieman voimalaitosten tuotantomäärien kasvun vuoksi, mutta käytettävissä oleva kapasiteetti ei vieläkään riitä täyttämään kaikkia kuluttajien tarpeita Ukrainassa, koska sähkönkulutuksen taso on samaan aikaan kasvussa.

– Tämä johtuu massiivisten hyökkäysten aikana vaurioituneiden sähköverkkojen asteittaisesta palauttamisesta käyttöön sekä energiainfrastruktuurin ennallistamisesta miehitetyillä alueilla, yhtiön lausunnossa sanotaan.

Presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi tapaninpäivän puheessaan, että noin yhdeksän miljoonaa ihmistä on edelleen vailla sähköä eri puolilla Ukrainaa.

Taistelukentillä pinteeseen joutunut ja massiivisia tappioita kärsinyt Venäjä on keskittynyt pommittamaan pääasiassa Ukrainan siviili- ja energiainfrastruktuuria syksyn aikana.