Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Olkiluoto 3 tuottaa jälleen sähköä, tuotannon määrä kohota torstaina täyteen tehoon

Olkiluoto 3 alkoi varhain keskiviikkona tuottaa jälleen sähköä, selviää Teollisuuden Voiman (TVO) verkkosivuilta. Uuden koekäyttöjakson tuotanto alkoi noin kello 1 yöllä.

Sähköntuotanto alkoi 430 megawatin tuntikeskiteholla ja nousi iltapäivällä 1 531,3 megawattiin. Tuotanto on keskiviikkoiltapäivän tuotantosuunnitelman mukaan tarkoitus nostaa torstaina aamuviideltä täyteen 1 600 megawatin tuntikeskitehoon.

Voimalan koekäyttö keskeytyi lokakuussa, kun syöttövesipumpuissa havaittiin vaurioita.

TVO:n mukaan laitosyksikön koekäyttöä voidaan väliaikaisesti jatkaa nykyisten mallisten ehjien pumppujen lisäksi säröytyneillä syöttövesipumpuilla. Pumppujen analyysien lopputulos oli se, että säröt todennäköisesti syntyivät koekäytössä, kun pumppuja ajettiin poikkeuksellisissa olosuhteissa. Jatkossa tätä ajotapaa aiotaan välttää, TVO kertoo. Syöttöpumpuilla ei ole merkitystä ydinturvallisuuden kannalta.

Koekäyttöjakso kestää kymmenkunta päivää

TVO:n mukaan nyt alkanut testijakso kestää kymmenkunta päivää ja sen aikana voimalan tuotantoteho vaihtelee voimakkaasti. TVO kertoo verkkosivuillaan päivittävänsä joka päivä tuotantosuunnitelman kello 10.

Täyden tehon testien jälkeen voimalan sähköntuotanto keskeytetään noin neljäksi viikoksi, jolloin tarkastetaan syöttövesipumput ja laitosyksikkö käynnistetään uudelleen. Pumppujen tarkastukset pyritään tekemään mahdollisimman tiiviissä aikataulussa, mutta niiden vaatimaan tuotantokatkoksen kestoon liittyy vielä epävarmuuksia.

Sen jälkeen on edessä vielä noin kuukauden kestävä koekäyttöjakso, jolloin voimalalla on tarkoitus tuottaa sähköä pääosin täydellä teholla vuorokauden ympäri. Tämän koekäyttöjakson on tarkoitus alkaa helmikuun alkupuolella.

TVO kertoi ennen joulua, että Olkiluoto 3:n säännöllisen sähkötuotannon on tarkoitus alkaa 8. maaliskuuta.

Olkiluoto 3:n valmistuminen on viivästynyt lukuisia kertoja. Täydellä teholla ajettaessa OL3 tuottaa 15 prosenttia Suomen koko sähköntuotannosta ja vähentää sähköntuonnin tarvetta olennaisesti.