Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Risteilyalustoimitus kasvatti Suomen vientiä marraskuussa

Suomen tavaraviennin arvo nousi marraskuussa kahdeksaan miljardiin euroon, ilmenee Tullin ennakkotilastosta. Arvoa kasvatti kuukaudelle osunut 983 miljoonan euron arvoinen laivatoimitus Yhdysvaltoihin. Viennin arvo kasvoi yli viidenneksellä toissa vuoden marraskuusta.

Tuonnin arvo oli marraskuussa 7,6 miljardia ja kauppatase oli 420 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuoden 2022 tammi-marraskuussa alijäämää on ennakkotietojen perusteella kertynyt kymmenen miljardia.

Venäjän-kaupassa roima pudotus lähes kaikissa tuoteryhmissä

Venäjän-kaupassa on tapahtunut roima pudotus lähes kaikissa tuoteryhmissä. Marraskuussa vienti laski kaikkiaan 41 prosenttia verrattuna edellisen vuoden marraskuuhun. Esimerkiksi kemianteollisuuden tuotteiden vienti Venäjälle väheni 86 prosenttia, öljytuotteiden 76 ja puumassan, paperin ja kartongin 99 prosenttia.

Poikkeuksen muodostaa kuparikivi, jonka vientiin tilastoitiin marraskuussa peräti 261 prosentin kasvu.

Venäjältä tuonnissa sähkön, kivihiilen ja raakaöljyn kohdalle on kirjattu sadan prosentin pudotus verrattuna vuoden 2021 marraskuuhun. Nikkelin ja nikkelitavaran tuontiin on kuitenkin kirjattu 49 prosentin kasvu. Kaikkiaan tuonti Venäjältä on vähentynyt 72 prosenttia verrattuna vuoden 2021 marraskuuhun.

Tulli huomauttaa, että ennakkotietoihin voi tulla merkittäviä muutoksia tilastotietojen täydentyessä. Tarkempia tietoja marraskuun ulkomaankaupasta julkaistaan kuun lopulla.

---

Korjattu klo 10.18: Viennin arvo kasvoi yli viidenneksellä toissa vuoden marraskuusta, ei viime vuoden marraskuusta.