Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 60 järjestöä ja evankelis-luterilainen kirkko vaativat Suomeen oikeudenmukaista ekologista siirtymää

Yli 60 järjestöä ja evankelis-luterilainen kirkko vaativat Suomeen oikeudenmukaista ekologista siirtymää. Järjestöt ja kirkko ovat julkaisseet tänään käynnistyneessä kampanjassa oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän periaatteet.

Siirtymällä tarkoitetaan kampanjassa yhteiskunnan muuttamista nykyistä ekologisemmaksi muun muassa fossiilitaloudesta luopumalla. Muissa yhteyksissä tästä on käytetty myös nimitystä "vihreä siirtymä".

Kampanjassa ovat mukana evankelis-luterilaisen kirkon lisäksi muun muassa Greenpeace, Marttaliitto ja ammattiliittojen keskusjärjestöt SAK sekä STTK. Kampanjaa koordinoi yritysvastuujärjestö Finnwatch.

Kampanjassa on esitelty kaikkiaan kymmenen oikeudenmukaisen ekologisen siirtymän periaatetta.

Näitä ovat muun muassa tulevien sukupolvien huomioiminen ja etupainotteisuus ilmastotoimissa, siirtymäaloilla työskentelevien ihmisten tukeminen sekä siirtymästä koituvien kustannusten oikeudenmukainen jakaminen.

Eduskuntavaaleissa toivotaan keskustelua siirtymästä

Kampanjassa kutsutaan ensi kevään eduskuntavaaliehdokkaita mukaan sitoutumaan periaatteisiin.

– Haluamme lopettaa kiistelyn siitä, tehdäänkö tieteenmukaiset ilmasto- ja luontokatotoimet. Ne on tehtävä, Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Finér sanoo tiedotteessa.

– Eduskuntavaaleissa on keskusteltava siitä, miten tarvittavien toimien oikeudenmukaisuus varmistetaan.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteiskunnan ja kestävän kehityksen asiantuntijan, rovasti Ilkka Sipiläisen, mukaan kampanjan periaatteet vastaavat myös kirkon arvoja.

– Kirkon mukanaolo vahvistaa osaltaan periaatteisiin sisältyvää viestiä oikeudenmukaisuuskysymykset huomioivista ilmasto- ja luontokatotoimista, Sipiläinen sanoo tiedotteessa.