Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

VR hankkii lisää yöjunavaunuja Skoda Transtechilta

VR hankkii Skoda Transtechilta yhdeksän makuuvaunua ja kahdeksan autovaunua vastatakseen yöjunamatkustuksen kasvaneeseen kysyntään. Uusi kalusto on määrä saada käyttöön vuoden 2025 loppuun mennessä. Hankinnan hinta on noin 50 miljoonaa euroa.

Uudet vaunut tulevat liikenteeseen yöjunareiteille eli Helsingistä, Turusta ja Tampereelta Ouluun, Rovaniemelle, Kemijärvelle ja Kolariin. VR:llä on nykyisin yöjunakalustossaan 80 makuuvaunua ja 33 autovaunua.

VR:n tavoite on kasvattaa yöjunien suosiota entisestään. Vaunukauppaan sisältyy optiot tilata 30 makuuvaunua ja 30 autovaunua lisää. Niiden avulla voidaan laajentaa yöjunaliikennettä ja korvata vanhoja sinisiä makuuvaunuja, joiden käyttöikä päättyy 2030-luvun alkupuolella.

–Yöjunamatkustuksen suosio on vuoteen 2018 verrattuna kasvanut ilahduttavasti 17 prosenttia. Tällä uudella kalustolla haluamme vastata asiakkaiden toiveisiin ja kehittää matkustuskokemusta entisestään, sanoo VR:n toimitusjohtaja Elisa Markula tiedotteessa.

Makuu- ja autovaunut rakennetaan Skoda Transtechin tehtaalla Kajaanin Otanmäessä. Yhtiön toimitusjohtajan Juha Vierroksen mukaan tilaus on tärkeä, sillä se vahvistaa tehtaan tilauskantaa ja vientimahdollisuuksia.

– Viihtyisä makuuvaunukonsepti antaa meille eväitä Euroopan markkinoille, sillä Euroopassa eletään yöjunamatkustamisen uutta nousua, Vierros sanoi tiedotteessa.

Uusissa makuuvaunuissa on hyttejä kahdessa kerroksessa. Kaikissa hyteissä on oma vessa ja yläkerran hyteissä myös oma suihku.