Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden nimesi lähettilään puuttumaan Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteeseen kuuden vuoden tauon jälkeen

Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on nimennyt lähettilään, jonka tehtävänä on puuttua Pohjois-Korean ihmisoikeustilanteeseen. Tehtävä oli täyttämättä kuusi vuotta, mukaan lukien Donald Trumpin koko presidenttikauden. Trump pyrki korkean profiilin keskusteluihin Pohjois-Korean kanssa.

Biden nimitti tehtävään korean kieltä osaavan Julie Turnerin, joka tällä hetkellä johtaa ulkoministeriön ihmisoikeusviraston Aasian-osastoa. Nimitys on vielä vahvistettava senaatissa, jossa odotettavissa ei ole kovaa vastustusta.

Suurlähettilästason tehtävällä on mandaatti kongressilta vuoden 2004 lain nojalla. Lain tavoitteena oli kiinnittää huomiota Pohjois-Korean ihmisoikeushuoliin. Pohjois-Korea on yksi maailman autoritaarisimmista maista.

Edellinen väistyi Obaman mukana

Tehtävä on ollut täyttämättä tammikuusta 2017, jolloin presidentti Barack Obaman hallinnon alaisuudessa pestiä hoitanut Robert King väistyi tehtävästä presidentin vaihduttua. Presidenttinä tuolloin aloittaneen Trumpin ensimmäinen ulkoministeri Rex Tillerson pyrki lopettamaan pestin, ja seuraavana ulkoministeriksi noussut Mike Pompeo jätti tehtävän niin ikään täyttämättä Trumpin pyrkiessä diplomatiaan Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-unin kanssa.

Trump ja Kim tapasivat kolmesti, mikä lievensi jännitteitä mutta vain väliaikaisesti. Trump jopa kuvaili johtajien rakastuneen toisiinsa.

Biden on luvannut lisätä panostuksia ihmisoikeuksiin, mutta hänkin täytti tehtävän vasta nelivuotisen kautensa ollessa yli puolivälissä.

Viimeisimmässä ihmisoikeusraportissaan Yhdysvaltain ulkoministeriö kertoo useista väärinkäytöksistä Pohjois-Koreassa. Raportissa mainitaan muun muassa julkiset teloitukset ja vankileirit, joissa vangeilla teetetään pakkotyötä ja heitä näännytetään.