Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suuret yksityiset terveysyritykset eivät pysty vielä aloittamaan koronan tehosterokotuksia

Suuret yksityiset terveysyritykset eivät pysty aloittamaan koronan tehosterokotuksia tässä kuussa, koska rokotteita ei ole vielä saatu haltuun, kerrotaan yksityisiä sote-yrityksiä edustavasta Hyvinvointiala Hali ry:stä.

Syyksi rokotusten viivästymiseen Halin terveyspalveluiden johtaja Hanna-Maija Kause mainitsee byrokratian ja siihen liittyvän juridiikan. Kyseessä on ilmeisesti ensimmäinen kerta, kun valtion hankkimia rokotteita luovutetaan yksityisille.

– Tahtotila on, ja varmaan myös juristeilta löytyy luovuutta. Ainakin Hus Apteekin, Yliopiston Apteekin, STM:n ja palveluntuottajien eli tässä hetkessä kaikkien keskeisten toimijoiden tahtotila on yhdensuuntainen ja yritys kova, Kause sanoo.

Toiveissa Kausen mukaan on, että rokotukset yksityisellä puolella voisivat alkaa 6. helmikuuta alkavalla viikolla.

– Tämä edellyttää sitä, että ensi viikolla on sopimusasiat selvitetty.

Jatkoa ajatellen Kausen mukaan pitäisikin tarkastella esimerkiksi tartuntatautilakia ja lääkelakia siltä kantilta, että pystyttäisiin notkeasti ottamaan eri tilanteissa yksityisen puolen resurssit käyttöön.

– Tässä on meillä vielä yhteiskuntana paljon tehtävää, Kause sanoo.

Keskitetysti vai alueellisesti

STM (sosiaali- ja terveysministeriö), yksityiset palveluntuottajat ja Yliopiston Apteekki rakensivat Kausen mukaan järjestelmän, jotta koronan tehosterokotteiden jakelu saataisiin mahdollisimman nopeasti liikkeelle valtakunnallisesti. Tämän mahdollistaisi Yliopiston Apteekin valtakunnallinen verkosto.

– THL puolestaan lähti siitä, että jokainen palveluntuottaja tekee hyvinvointialueen kanssa sopimuksia eli niitä tehdään alueellisesti. Tämä on toki edelleen mahdollista, mutta meidän ykkösjuttumme on, että volyymit saadaan nopeasti liikkeelle keskitetyn jakelun kautta.

THL:n johtavan asiantuntijan Mia Kontion mukaan prosessi on sellainen, että THL tekee lahjakirjan eli sopimuksen rokotteiden lahjoituksesta hyvinvointialueiden ja Hus-yhtymän kanssa.

– Sopimukseen tietysti tarvitaan tietoja, kuinka paljon he haluavat vastaanottaa rokotteita lahjoituksena. Lahjoittaa ei voi, jos lahjan ottaja ei ota sitä vastaan, Kontio sanoo sähköpostitse.

Kaikkia lahjakirjoja ei hänen mukaansa ole vielä allekirjoitettu, koska kaikkia pyydettyjä tietoja ei ole saatu.

Kontio kertoo, että toistakymmentä hyvinvointialuetta on ilmoittanut ottavansa rokotteita.

– Lahjoitus on toteutunut siinä vaiheessa, kun sopimuksessa on kaikki allekirjoitukset. Rokotteet itse ovat jo fyysisesti hyvinvointialueilla, hän sanoo.

Paperityöt vieneet aikaa

Viestintäpäällikkö Hanna Viskari Pihlajalinnasta kertoo, että tausta- ja paperityöt ovat vieneet odotettua enemmän aikaa, mutta että palveluntuottajat ja rokotteiden kuljetuksesta huolehtiva Yliopiston Apteekki ovat valmiudessa.

– Rokotelogistiikan hoitaa kaikkien toimijoiden kanssa Yliopiston Apteekki, joka sopii rokotteiden luovutuksen esimerkiksi Husin kanssa. Me teemme tilaukset Yliopiston Apteekista, Viskari kertoo sähköpostitse.

Liiketoimintajohtaja Johanna Asklöf Mehiläisestä kertoo, että koronarokottamisen ajankohta riippuu viranomaisten välisestä sopimuksesta, joka liittyy rokotteiden luovutukseen yksityiselle terveydenhuollolle.

– Sopimus ei ole vielä valmis, mistä johtuen aikataulumme viivästyy aiemmin ilmoittamastamme, Asklöf sanoo sähköpostitse.

Terveystalon johtava ylilääkäri Petri Bono sanoo myös, että rokotukset eivät pääse alkamaan tässä kuussa.

– Rokotetilaus ei ole vielä auennut yksityisille toimijoille meistä johtumattomista syistä, Bono sanoo sähköpostitse.

---

Korjattu klo 18.27 rokotusten mahdollista aloitusajankohtaa: 6. helmikuuta alkavalla viikolla, ei 7. helmikuuta alkavalla.