Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomen Journalistiliitto eroaa Kansainvälisestä Journalistiliitosta – ongelmat jatkuneet jo vuosia, Venäjän liiton toiminta oli viimeinen pisara

Suomen Journalistiliitto on ilmoittanut eroavansa Kansainvälisestä Journalistiliitosta (IFJ). Myös Tanskan, Norjan ja Islannin journalistiliitot ilmoittivat jättävänsä IFJ:n.

Eron syyksi kerrotaan yli kymmenen vuotta jatkuneet hallinnolliset ongelmat, joita IFJ ei ole Suomen liiton mukaan pystynyt korjaamaan.

Suomen Journalistiliiton tiedotteessa kerrotaan tyytymättömyydestä muun muassa kongressien ja vaalien järjestelyihin sekä päätöksenteon läpinäkymättömyyteen.

Suomen Journalistiliiton puheenjohtaja Hanne Ahon mukaan vaalitilanteissa on esimerkiksi löydetty ylimääräisiä äänestyslippuja, saatu äänestää ilman jäsenmaksun maksamista ja äänestetty lukuisista pyynnöistä huolimatta ilman äänestyskoppeja. Moni kokousedustaja on Ahon mukaan havainnut omin silmin myös äänestyskäyttäytymisen valvontaa.

– Tämän tyyppistä toimintaa, mikä on suomalaisten ja pohjoismaisten näkökulmasta ihan pöyristyttävää, Aho kertoo STT:lle.

Ahon mukaan vaaliepäselvyydet ja äänestämisen valvonta aiheuttavat tilanteen, jossa voidaan epäillä, onko valta haluttu tarkoituksella säilyttää vain tietyillä ihmisillä.

– IFJ:n johdossa on ollut hyvin vähän vaihtuvuutta. Siellä on ihmisiä, jotka ovat istuneet siellä jopa 20–25 vuotta, Aho kertoo.

Suomen Journalistiliitto ei ole myöskään saanut tyydyttävästi tietoja IFJ:n taloudesta, vaikka Pohjoismaat ovat olleet kansainvälisen järjestön suuri rahoittaja.

Venäjän liiton toiminta viimeinen pisara

Miksi ero tapahtui vasta nyt, vaikka tyytymättömyyttä ja ongelmia on ollut jo yli vuosikymmenen?

– Olemme pyrkineet muutokseen sisäkautta demokraattisin keinoin. Olemme uskoneet, että toimintaa voisi muuttaa tällä tavalla, Aho kertoi.

Aho kertoo viimeisen pisaran olleen Ukrainan sotaan ja Venäjän liiton toimintaan liittyvät tapaukset. Venäjän liiton pääsihteeri ja IFJ:n varapuheenjohtaja ilmoitti täysin julkisesti kannattavansa Venäjän propagandalakeja.

– Venäjän liitto perusti myös alueyhdistyksiä Ukrainalta vallatuille alueille ja oli tällä keinoin myös mukana hyökkäyssodassa. Meille se oli viimeinen pisara, Aho sanoi.

Ahon mukaan vaatimuksiin Venäjän erosta IFJ:stä vastattiin siten, että asiasta keskustellaan ja lähetetään kirjelmiä. Minkäänlaisia toimenpiteitä ei kuitenkaan nähty.

Ero vaikeuttanee vain vähän journalistien työtä maailmalla

Suomen Journalistiliiton ero astuu voimaan heinäkuun lopulla. Suomen Journalistiliiton jäsenet voivat hakea IFJ:n kansainvälistä pressikorttia ja hyödyntää IFJ:n jäsenpalveluja vielä puolen vuoden ajan.

Ahon mukaan suomalaiselle journalistille ero IFJ:stä ei ole kovin merkittävä, sillä suomalainen pressikortti on laajasti maailmalla tunnustettu ja tiedetty.

– Arviomme on, että jonkin verran se voi vaikeuttaa journalistien työtä maailmalla, mutta aika vähän, Aho sanoo.

Suomen Journalistiliitto on ollut IFJ:n jäsen vuodesta 1956. Suomen liitto jatkaa Euroopan Journalistiliitto EFJ:n jäsenenä.

Ahon mukaan eurooppalaisen järjestön toiminta on ollut läpinäkyvää. Myös yhteistyö Pohjoismaiden journalistiliittojen kanssa jatkuu.

– Yhteistyö sekä Pohjoismaisten journalistiliittojen sekä EFJ:n kanssa ei muutu miksikään. Se jatkuu yhtä hyvänä kuin ennenkin.

Suomen Journalistiliitossa pohditaan nyt myös, miten solidaarisuustyötä tehdään jatkossa ja miten tuetaan muita journalisteja maailman kriisipesäkkeissä kuten Ukrainassa.

– Tapojahan on useita. Sen ei tarvitse olla IFJ, jonka kautta heitä tuetaan, Aho sanoo.