Yhdysvaltain hallinto on ilmoittanut, että noin kolme vuotta voimassa olleet kansallinen ja kansanterveydellinen hätätila päättyvät toukokuussa. Hätätilat julistettiin koronapandemian vuoksi tammikuussa ja maaliskuussa 2020.
Liittovaltion hätätilat silloisen presidentin Donald Trumpin kaudella, ja nykyinen presidentti Joe Biden on jatkanut niitä.
Hätätilojen myötä liittovaltio on voinut muun muassa tukea osavaltioita rahallisesti pandemiatyössä sekä tukea kansalaisten sairausvakuutuksia ja jakaa ilmaisia koronatestejä ja -rokotteita.
Käytännössä kuitenkin osa liittovaltion avustusohjelmista on jo kuivunut kasaan kongressin vastustuksen vuoksi.
Liittovaltion hätätilojen on määrä päättyä 11. toukokuuta. Valkoisen talon mukaan hätäjulistuksen äkillinen lopettaminen aiheuttaisi laajan kaaoksen ja epävarmuuden maan terveydenhuoltojärjestelmään.
– Kymmenet miljoonat amerikkalaiset voisivat olla vaarassa menettää äkillisesti sairausvakuutuksensa, ja osavaltiot voisivat olla vaarassa menettää miljardeja dollareita rahoitusta, Valkoinen talo sanoi maanantaina.
Noin 500 koronakuolemaa päivässä
Yli 1,1 miljoonaa yhdysvaltalaista on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Tällä hetkellä Yhdysvalloissa kirjataan keskimäärin 500 koronakuolemaa päivässä. Pahimpaan aikaan kaksi vuotta sitten Yhdysvalloissa kirjattiin yli 3 000 koronakuolemaa päivässä.
Tällä hetkellä elämä Yhdysvalloissa on palautunut pääosin takaisin normaaliin, ja koronarokotuskattavuus maassa on liki 70 prosentin luokkaa koko väestöstä.
Kansallisen ja kansanterveydellisen hätätilan päättyminen ei vaikuta kasvomaski- tai rokotusvaatimuksiin, joita säännellään osavaltioissa sekä paikallisesti. Liittovaltion hätätilojen päättyminen ei vaikuta myöskään koulujen tai yritysten toimintaan.
Siirtolaisten maahantulon rajoittaminen koronaturvallisuuden nojalla päättyy
Kansanterveydellisen hätätilan päättyminen vaikuttaa Trumpin aikana käyttöön otettuun maahantulijoita rajoittavaan säännöstöön. Title 42 -nimellä kulkeneen säännöstön nojalla siirtolaisia on estetty saapumasta Yhdysvaltain etelärajalla maahan koronaturvallisuuteen vedoten.
Vuodesta 2020 lähtien säännöstön varjolla on estetty pääsy maahan sadoiltatuhansilta siirtolaisilta.
Valkoinen talo on sanonut haluavansa lakkauttaa säännöstön ja korvata sen erilaisella oikeudellisella mekanismilla, jolla voidaan hallita mahdollisia siirtolaisvirtoja.
Hallinnon mukaan hätätilaa ei voi lakkauttaa senkään vuoksi äkillisesti, koska se johtaisi siirtolaisvirran huomattavaan kasvuun.