Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Turkin ulkoministeriö kutsui Norjan lähettilään puhutteluun – norjalaislehden mukaan perjantaisessa mielenosoituksessa on tarkoitus polttaa Koraani

Turkin ulkoministeriö on kutsunut Norjan lähettilään puhutteluun Norjaan suunnitellun mielenosoituksen vuoksi. Mielenosoituksessa on Turkin ulkoministeriön mukaan tarkoitus hyökätä Koraania vastaan.

Norjalaislehti VG:n mukaan islamin vastainen äärioikeistojärjestö SIAN:in edustaja on kertonut, että perjantaisessa mielenosoituksessa Turkin suurlähetystön edustalla aiotaan polttaa Koraani.

Norjan ulkoministeriö on vahvistanut, että lähettiläs kutsuttiin puhutteluun.

– Lähettiläämme kertoi, että ilmaisunvapaus on taattu Norjan perustuslaissa ja että norjalaisviranomaiset eivät tue tai kannata mielenosoitusta, Norjan ulkoministeriön tiedottaja Mathias Rongved kertoi.

Turkin valtiollisen uutistoimiston Anadolun lähteiden mukaan Norjan lähettiläälle korostettiin sitä, että Turkki tuomitsee sen, ettei Norja aio estää provokatiiviseksi ja viharikokseksi kuvailtua hyökkäystä Koraania kohtaan.

Norjan poliisi kertoi myöhemmin torstaina, ettei se aio sallia Koraanin polttamista mielenosoituksessa. Poliisi vetoaa kiellossaan turvallisuussyihin.

Myös Ruotsissa ja Tanskassa on poltettu viime viikkoina Koraaneja

Tanskalais-ruotsalainen äärioikeistopoliitikko Rasmus Paludan poltti noin kaksi viikkoa sitten Koraanin Turkin suurlähetystön luona Tukholmassa.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdogan sanoi tapahtuneen jälkeen, että Ruotsin ei pidä odottaa Turkin tukea jäsenyydelleen sotilasliitto Natossa Koraanin polttamisen jälkeen.

Viime viikolla Paludan toteutti samanlaisen tempauksen moskeijan lähistöllä Kööpenhaminassa.

Paludan on uhonnut polttavansa Koraaneja joka viikko niin kauan kunnes Turkki päästää Ruotsin Naton jäseneksi.

---

Lähteenä myös uutistoimisto NTB.