Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ukrainalaissotilaat CNN:lle: Venäjän Wagner-joukot kuin zombie-elokuvasta – "Heitä vain tuli ja tuli, kävelivät toistensa ruumiiden päälle"

Ukrainalaissotilaat kertovat yhdysvaltalaisen CNN:n haastattelussa, että Venäjän Wagner-joukkoja vastaan taisteleminen on kuin zombie-elokuvasta.

Jo aiemmin Venäjän on kerrottu tehneen hyökkäyksiä, joissa Wagnerin vankitaistelijoita lähetetään vyörynä kohti Ukrainan asemia. Nyt julkaistussa CNN:n jutussa Itä-Ukrainan Bahmutin lähistöllä taistelevat ukrainalaissotilaat Andriy ja Borisych kertovat, millaista oli, kun satoja Wagner-taistelijoita vyöryi Ukrainan puolustusta vastaan.

– Taistelimme 10 tuntia tauotta. Hyökkäys ei tullut aalloittain vaan se oli jatkuvaa. Heitä vain tuli ja tuli, Andriy kertoo.

Hänen arvionsa mukaan ukrainalaisjoukkoja oli parisenkymmentä, Wagner-taistelijoita pari sataa.

CNN:n mukaan Wagnerilla on tapana lähettää ensin ensimmäinen aalto hyökkääjiä, jotka ovat heikosti sotilaskoulutettuja ja huonosti varusteltuja. Tuo joukko etenee esimerkiksi joitain kymmeniä metrejä. Sitten tulee toinen ryhmä, joka etenee seuraavat kymmenet metrit.

– Näin Wagner yrittää askel askeleelta siirtyä eteenpäin samalla kun he menettävät paljon ihmisiä, Andriy selittää.

Vasta ensimmäisten aaltojen jälkeen Wagner lähettää ukrainalaissotilaan mukaan kokeneempia taistelijoita.

Tällainen taistelutapa on Andriyn mukaan pelottava ja epätodellinen kokemus, joka on kuin zombie-elokuvan kohtauksesta.

– He kävelivät ystäviensä ruumiiden ylitse, astuivat niiden päälle.

Andriy sanoo myös pitävänsä "hyvin, hyvin todennäköisenä", että Wagner-sotilaille annetaan huumeita ennen hyökkäystä, mutta CNN ei ole pystynyt vahvistamaan väitteen todenperäisyyttä.

Aiemminkin on uutisoitu Wagner-joukkojen vaikeuksista Ukrainassa. Venäläisvankien etuja valvova Rus Sidjashtshaja -hyväntekeväisyyssäätiö arvioi viime viikolla, että noin 50 000:sta rintamalle tuodusta Wagnerin vankisoturista enää vain noin 10 000 on taisteluissa. Loput ovat säätiön johtajan arvion mukaan kuolleet, kadonneet, joutuneet vangeiksi tai sotatoimista hylätyiksi.

Tänään puolestaan Britannian puolustusministeriö arvioi päivittäisessä tiedusteluraportissaan, että Wagnerin vankiloista värväämien taistelijoiden määrä on todennäköisesti merkittävästi vähentynyt siitä, mitä se suurimmillaan oli viime vuoden kesällä ja syksyllä.