Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WHO: Ukrainassa avun tarpeessa jo viime vuonna 17,7 miljoonaa ihmistä

YK:n alaisen Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Ukrainan sodan aiheuttaman humanitaarisen kriisin vuoksi ainakin 17,7 miljoonaa ihmistä maassa tarvitsisi apua ja maasta on lähtenyt 7,5 miljoonaa sotapakolaista ympäri Eurooppaa.

WHO:n johtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus esitteli viime vuoden syyskuuhun asti ulottuvan raportin järjestön johtokuntaan kuuluville maille, joihin kuuluvat muun muassa Venäjä ja Yhdysvallat. Odotetusti Venäjä arvosteli raporttia puolueelliseksi ja yksipuoliseksi, kun taas Yhdysvallat vaati sen tietojen päivittämistä, kertoi ainakin Reuters.

Raportin mukaan Ukrainan sota oli syyskuuhun mennessä vaatinut yli 14 000 siviiliuhria.

Ukrainan asevoimien tilastojen mukaan yli 130 000 venäläissotilasta on kuollut taisteluissa sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainassa liki vuosi sitten. Tilastoille ei ole saatu riippumatonta vahvistusta, ja ne poikkeavat Venäjän kertomista.

Britannia: Venäjä liittää miehitettyjä alueita sotilaspiiriinsä

Britannian puolustusministeriön mukaan Venäjä on integroinut miehittämiään ukrainalaisalueita muodollisesti eteläiseen sotilaspiiriinsä, mutta tällä ei todennäköisesti ole välitöntä vaikutusta sodan kulkuun.

Venäläinen uutistoimisto Tass kertoi perjantaina, että niin sanotut Donetskin ja Luhanskin kansantasavallat sekä Zaporizhzhjan ja Hersonin alueet olisi lisätty sotilaspiirin alaisuuteen.

Brittiministeriön tuoreimman tiedusteluraportin mukaan päätös alleviivaa sitä, että Venäjän asevoimat luultavasti pyrkivät saamaan alueita osaksi pitkän aikavälin strategiaansa. Venäjä kuitenkin lähettää Ukrainaan joukkoja kaikista sotilaspiireistään, eikä integroinnilla luultavasti ole välitöntä vaikutusta sotaan, arvioidaan raportissa.

Puoli miljoonaa vailla sähköä Odessassa

Odessassa Etelä-Ukrainassa noin puoli miljoonaa ihmistä oli lauantaina vailla sähköä voimalaitoksessa sattuneen vian vuoksi, kertoivat viranomaiset lauantaina. Voimalaitos oli jo aikaisemmin vaurioitunut Venäjän iskuissa.

– Tämä on hyvin monimutkainen tilanne ja onnettomuus on mittava, kiteytti Ukrainan pääministeri Denys Shmyhal viestipalvelu Telegramissa.

Paikallisten viranomaisten mukaan kaupunkiin on lähetty lukuisia generaattoreita, joista ensimmäisien oli määrä saapua jo lauantai-iltana ja loppujenkin vuorokauden kuluessa.