Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Chilen maastopaloissa kuollut jo yli 20 ihmistä – maassa yhä noin 230 aktiivista tulipaloa

Etelä-Amerikan Chilessä riehuvissa maastopaloissa on kuollut ainakin 23 ihmistä, viranomaiset kertoivat lauantaina. Lisäksi lähes tuhat ihmistä on loukkaantunut.

Helleaalto on aiheuttanut maassa satoja tulipaloja keskiviikosta lähtien. Apulaissisäministeri Manuel Monsalven mukaan Chilessä oli paikallista aikaa lauantai-iltana vielä noin 230 aktiivista tulipaloa, joista 16 oli syttynyt aiemmin samana päivänä.

Lämpötilat ovat nousseet maassa jopa 40 celsiusasteeseen, mikä on vaikeuttanut palojen hallintaa rutikuivassa maastossa. Paloissa on tuhoutunut ainakin liki sata kotia ja 47 000 hehtaaria metsää.

Tulipaloja sammuttamaan on komennettu noin 2 300 pelastajaa, joilla on apunaan 75 lentokonetta tai helikopteria.

Chilen presidentti Gabriel Boric on keskeyttänyt lomansa vieraillakseen paloalueilla. Hän on tviitannut jatkavansa työtä metsäpalojen torjumiseksi ja perheiden auttamiseksi.

"Äärimmäiset olosuhteet yleistyvät vuosi vuodelta"

Chilen hallitus laajensi julistamansa hätätilan koskemaan myös Araucanian aluetta. Hätätila oli jo aiemmin voimassa Nublen ja Biobion alueilla. Hätätilan avulla maan armeija voidaan määrätä auttamaan tulipalojen torjunnassa ja sammutustöissä.

Naapurivaltio Argentiina on tarjoutunut lähettämään palomiehiä ja varusteita Chileen. Myös Brasilia, Uruguay, Meksiko ja Espanja ovat tarjonneet apuaan.

Sisäministeri Tohan mukaan vielä kolme vuotta sitten äärimmäisiltä vaikuttaneet olosuhteet tulipaloille ovat yleistymässä vuosi vuodelta.

– Meistä on tulossa yksi haavoittuvaisimmista maista tulipaloille, mikä johtuu pohjimmiltaan ilmastonmuutoksesta, Toha sanoi.