Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

YIT:n liikevoitto kasvoi, mutta yhtiö ennakoi voimakasta vastatuulta – rakennusyhtiö tavoittelee miljoonasäästöjä, eikä henkilövähennyksiltä vältytä

Rakennusyhtiö YIT käynnistää muutosneuvottelut, jotka voivat johtaa enintään 150 työpaikan vähentymiseen Suomessa. Yhtiö tavoittelee muutosohjelmallaan kaikkiaan vähintään 40 miljoonan euron vuosittaisia kustannussäästöjä vuoden 2024 loppuun mennessä. Yhtiö tavoittelee saavuttavansa yli puolet säästöistä vielä tänä vuonna.

Jo vuonna 2021 YIT ilmoitti tavoittelevansa noin 15–20 miljoonan euron säästöjä tämän vuoden loppuun mennessä. Perjantaina ilmoitettu uusi säästöohjelma tulee vielä aiemmin ilmoitettujen säästöjen päälle.

– Tavoitteenamme on vahvistaa YIT:tä ja merkittävästi yksinkertaistaa tapaa, jolla johdamme liiketoimintaamme, YIT:n toimitusjohtaja Heikki Vuorenmaa kertoo tiedotteessa.

YIT ilmoittaa samalla myös muuttavansa koko yhtiönsä rakennetta. Käynnistyneet muutosneuvottelut kohdistuvat yhtiön mukaan sen Suomessa työskenteleviin johtajiin ja toimihenkilöihin. Niiden piirissä eivät ole työmailla tuotantotehtävissä työskentelevät työntekijät.

Liikevoitto kasvoi, mutta ajat muuttuvat

YIT ilmoitti muutosneuvotteluista perjantaina hieman ennen kuin yhtiö julkisti viime vuoden tuloksensa. Yhtiön oikaistu liikevoitto kasvoi loka–joulukuussa toissa vuodesta seitsemällä miljoonalla 42 miljoonaan euroon, ja myös YIT:n koko vuoden oikaistu liikevoitto kasvoi 110 miljoonaan euroon toissa vuonna tehdystä 85 miljoonasta eurosta.

– Tehostimme toimintaamme ja saavutimme tuottavuushyötyjä nykyisestä toimintamallistamme sekä paremmasta projektinhallinnasta. Asumisessa heikkenevä markkina vaikutti suoritukseemme, Vuorenmaa sanoo.

Viime vuoteen vaikutti myös se, että YIT myi Venäjän-liiketoimintansa sen jälkeen, kun maa käynnisti hyökkäyssodan Ukrainaan.

Rakennusyhtiön liikevaihto kääntyi kuitenkin viime vuonna laskuun, ja laskussa se oli myös vuoden viimeisellä neljänneksellä. YIT arvioi liikevoittonsa laskevan tänä vuonna. Tilauskanta on myös laskussa.

Ukrainan sodasta seurannut kohonnut inflaatio ja markkinoiden epävarmuus vaikuttavat Vuorenmaan mukaan myös tähän vuoteen.

– Markkinan voimakkaiden vastatuulten odotetaan jatkuvan vuoteen 2023, toteaa Vuorenmaa.

Yhtiö yrittää parantaa taloudellista asemaansa perjantaina ilmoitetulla säästöohjelmalla. YIT kuitenkin arvioi, että asuntomarkkinoiden kehitys ja nousevat korot voivat vaikuttaa yhtiön näkymiin.

Osakemarkkinoilla YIT:n julkistukset otettiin vastaan myönteisesti. Perjantaina puolen päivän aikaan yhtiön kurssi oli noin kymmenen prosentin nousussa.