Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saimaannorpan avuksi kolattiin 250 apukinosta, pesinnän onnistumiseksi ihmisiä kehotetaan välttämään liikkumista Saimaan luotojen ja saarien lähellä

Saimaannorpan pesinnän turvaamiseksi on tänä talvena kolattu 250 apukinosta ympäri Saimaata. Luonnonsuojelujärjestö WWF kehottaa nyt ihmisiä välttämään kaikkea liikkumista Saimaalla luotojen ja saarien lähellä, jottei saimaannorpan pesintä häiriintyisi.

Saimaannorppa synnyttää poikasensa helmi–maaliskuussa lumikinokseen kaivamaansa pesään, joka suojaa kuuttia viimalta ja pedoilta.

WWF julistaa pesimärauhan tänä vuonna jo 30. kertaa, mutta sen sanoma ei järjestön mukaan ole vanhentunut. Viime viikolla järjestön vapaaehtoiset apukinoskolaajat näkivät moottorikelkan jälkiä ristiin rastiin yli kinoksen, jonka suojiin saimaannorppa oli jo yrittänyt tehdä pesää.

– Ihmisen on hyvin vaikeaa erottaa saimaannorpan pesäkinosta muusta ympäristöstä. Kolattua apukinosta ei puolestaan voi merkata mitenkään, sillä jos jättäisimme mitä tahansa ylimääräistä pesälle, petoeläimet, kuten kettu, voivat löytää pesäpaikalle hajun perusteella. Siksi mahdollisten pesäpaikkojen välttäminen ennakoivasti on kaikkein paras tapa välttää häirintä, sanoo WWF:n aluevastaava Ismo Marttinen tiedotteessa.

Saimaannorpan pesintä tapahtuu tänä talvena vaihtelevassa säässä. Tällä haavaa Saimaan pohjoisosissa on kiitettävästi kinosta, mutta tultaessa etelämmäksi tilanne on Marttisen mukaan huonompi. Pesinnän kannalta parasta eteläisellä Saimaalla olisi, jos lämpötilat pysyisivät edes maaliskuun loppuun saakka pakkasen puolella.

Apukinoksia kolattiin viime vuotta enemmän

Metsähallituksen Luontopalvelujen koordinoimilla apukinoskolauksilla saatiin tänä vuonna kolattua enemmän apukinoksia kuin viime vuonna. Kolaustalkoissa oli mukana parisensataa vapaaehtoista. WWF:n vapaaehtoiset kolasivat apukinoksia vastuualueillaan eteläisellä Saimaalla.

Norpan pesintää auttavat myös kelluvat keinopesät, joita tänä vuonna Saimaan eri alueille vietiin 22 Itä-Suomen yliopiston johdolla. Keinopesiä sijoitettiin aiempaa laajemmalle alueelle. Norpille on tarjolla neljä erilaista keinopesän mallia.