Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valko-Venäjän Lukashenka taas Putinin puheilla Moskovassa

Valko-Venäjää johtava Aljaksandr Lukashenka tapasi perjantaina Venäjän presidentin Vladimir Putinin Moskovassa. Ennen tapaamista arveltiin, että Putin saattaisi painostaa Lukashenkaa tukemaan voimakkaammin Venäjää sen hyökkäyssodassa Ukrainassa.

Lukashenka on antanut Venäjän käyttää Valko-Venäjän aluetta hyökkäyksiin Ukrainaan, ja Valko-Venäjä on järjestänyt yhteisiä sotaharjoituksia Venäjän joukkojen kanssa. Sen sijaan Valko-Venäjä ei ole lähettänyt joukkoja Ukrainaan.

Venäjän valtiollisen Tass-uutistoimiston mukaan keskusteluja oli määrä käydä muun muassa strategisesta kumppanuudesta ja maiden välisestä liittolaisuussuhteesta.

Johtajat ovat tavanneet tiuhaan: edellinen tapaaminen oli joulukussa.

"Ukraina ei neuvottele alueluovutuksista"

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukraina ei suostu neuvottelemaan alueluovutuksista Venäjän kanssa.

Zelenskyi sanoi yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa, että alueluovutuksiin suostuminen mahdollisissa rauhanneuvotteluissa tietäisi sitä, että Venäjä palaisi myöhemmin vaatiakseen lisää.

Rauha voidaan Zelenskyin mukaan saavuttaa vain jatkamalla Ukrainan sotilaallista tukemista.

– Tietysti nykyaikaiset aseet nopeuttavat rauhaa. Aseet ovat ainoa kieli, jota Venäjä ymmärtää, Zelenskyi sanoi BBC:lle.

Zelenskyin mukaan paljon puhuttu Venäjän keväthyökkäys on jo alkanut, sillä venäläisjoukot hyökkäävät ukrainalaisasemia vastaan usealta ilmansuunnalta.

Ukrainaa on turhauttanut jo luvatun sotilasavun toimitusten hitaus. Ensimmäisten Ukrainalle luvattujen taistelupanssarivaunujen arvellaan saapuvan taistelukentille vasta viikkojen päästä.

Venäjällä valtavat tappiot

Venäjän armeijan ja palkkasotilaiden joukot ovat todennäköisesti kärsineet 175 000–200 000 sotilaan tappiot Ukrainaan kohdistuvan suurhyökkäyksen aikana, arvioi Britannian sotilastiedustelu. Arvion mukaan lukuun sisältyy todennäköisesti noin 40 000–60 000 kuollutta.

Venäläisuhrien määrä on brittitiedustelun mukaan kasvanut merkittävästi syyskuun jälkeen, jolloin Venäjällä alkoi "osittainen liikekannallepano".

Wagner-palkkasotilasryhmään vankiloista rekrytoitujen taistelijoiden tappiot ovat luultavasti jopa 50 prosentin luokkaa, tiedustelukatsauksessa arvioidaan.