Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lunta tuiskuttanut runsaasti etenkin etelään ja länteen – hankeen enimmillään 20 senttiä lisää syvyyttä viikonloppuna

Suomen lumihankiin saadaan viikonloppuna lisää syvyyttä enimmillään noin 20 senttiä, kun lännestä saapunut talvimyräkkä kulkee maan yli itään, arvioitiin Ilmatieteen laitokselta.

Lunta satoi perjantai-illan jälkeen vuorokaudessa paikoin liki 15 senttiä. Lisää saattaa kertyä viikonlopun aikana vielä idässä muutama sentti ja lännessä 5–10 senttiä, kertoi päivystävä meteorologi Helena Laakso lauantaina alkuillasta.

– Isoimpia lumisateen määriä mitattiin lauantai-iltaan mennessä Salossa, Espoossa ja Vaasassa. Niissä lunta oli tullut 12–14 senttiä.

Hiihtolomalaisia hellitään, sillä lumi on tullut jäädäkseen ainakin hetkeksi. Sunnuntaina on Laakson mukaan pakkasta koko maassa paitsi lounaassa, jossa lämpötila on nollan tienoilla.

Maa-alueille ei ole annettu myräkästä huolimatta tuulivaroituksia.

Finavia varautui siihen, että voimakas lumisade saattaisi johtaa lentojen viivästymiseen Etelä-Suomessa. Helsinki-Vantaalla lentovuoroja myöhästyikin lauantaina, mutta isommilta ongelmilta oli vältytty.

Rautateillä joitakin junavuoroja korvattiin Pieksämäen ja Kouvolan välillä lauantaina busseilla sähköradan pulmien vuoksi. Fintrafficin rataliikennekeskuksesta arvioitiin STT:lle, että pulmien taustalla saattoivat olla rakenteisiin syntyneet jääpuikot, vaikka lumi ei sinänsä aiheuttanut ongelmia.

Ajokelivaroituksia vielä sunnuntaina

Tieliikenteessä oli lauantaina voimassa suuressa osassa rannikkomaakuntia varoitus erittäin huonosta liikennesäästä. Lisäksi muualla maassa oli laajasti huono ajokeli.

Lauantaina iltakuuteen mennessä maanteiltä ei ollut tullut tietoon vakavampia turmia, peltikolareita tosin sattui.

Sunnuntaiksi varoitukset erittäin huonosta ajokelistä poistuvat, mutta huonossa liikennesäässä ajettaneen vyöhykkeellä, joka ulottuu Pohjanmaan maakunnasta Uudellemaalle ja Etelä-Karjalaan, sekä toisaalta Pohjois-Lapissa.

– Sunnuntaina lumisade heikkenee siten, että päivän mittaan ajokeli hieman paranee, Laakso lisäsi.

Maanantaina on ajokelivaroitus vain Ahvenanmaalla.