Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhdysvaltain presidentti Biden teki historiallisen yllätysvierailun Ukrainaan – USA kertoi Venäjälle Bidenin Kiovan-vierailusta etukäteen

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on saapunut Puolaan, kertoo puolalainen uutistoimisto PAP. Presidentti saapui Ukrainasta junalla Puolan kaakkoisosassa sijaitsevan Przemyslin kaupungin rautatieasemalle puoli yhdeksän aikaan paikallista aikaa maanantai-iltana.

Biden kävi maanantaina yllätysvierailulla Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa, jossa hän tapasi presidentti Volodymyr Zelenskyin.

Bidenin virallisen matkasuunnitelman mukaan hänen oli määrä vierailla ainoastaan Puolassa. Vierailusta Kiovaan ei ollut ilmoitettu aiemmin turvallisuussyistä.

Historialliseksi luonnehdittu vierailu Kiovassa ajoittui lähelle Venäjän hyökkäyssodan alkamisen vuosipäivää, joka on perjantaina. Kun Biden ja Zelenskyi kävelivät ulkoilmassa, saattoi taustalta kuulla selvästi ilmahälytyssireeneiden ulvonnan.

Zelenskyi sanoi pitävänsä vierailua erittäin merkittävänä. Kyseessä oli Bidenin ensimmäinen vierailu Ukrainaan sitten hyökkäyssodan alkamisen.

– Tämä on yksiselitteinen viesti siitä, ettei Venäjän pyrkimyksillä voittaa sota ole mitään mahdollisuuksia onnistua. Puolustamme yhdessä kaupunkiamme ja kansaamme Venäjän terrorilta, presidentti Zelenskyi sanoi.

USA kertoi Venäjälle Bidenin Kiovan-vierailusta etukäteen

Valkoinen talo antoi Venäjälle ennakkovaroituksen Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin vierailusta Kiovaan, kertoo muun muassa CNN. Kansallisen turvallisuuden neuvonantajan Jake Sullivanin mukaan syynä oli halu välttää mahdollisia konflikteja tai väärinkäsityksiä.

Ukrainan-vierailun toteuttamisesta päätettiin Valkoisessa talossa lopullisesti perjantaina, mutta Moskovalle asiasta kerrottiin muutama tunti ennen kuin Bidenin kone nousi ilmaan. Sullivan ei kertonut, mitä Venäjä oli vastannut ilmoitukseen.

Bidenin ollessa Kiovassa kaupungissa kuultiin ilmahälytyksiä, mutta mahdollisista iskuista ei ole saatu tietoja. Uutistoimisto AP:n mukaan Yhdysvaltain tiedustelukoneet tarkkailivat vierailun ajan Kiovan ilmatilaa Puolasta käsin.

On hyvin harvinaista, että Yhdysvaltain presidentti vierailee kohteessa, jonka ilmatila ei ole sen omassa tai Yhdysvaltain liittolaisten hallinnassa.

Vierailu Kiovaan pidettiin pienen piirin tietona ja esimerkiksi mukana olleilta toimittajilta kerättiin pois kaikki elektroniset laitteet.

Virallisen kalenterinsa mukaan Biden oli Washingtonissa maanantaihin saakka. Todellisuudessa hän lensi jo viikonloppuna Saksan kautta Puolaan, mistä jatkoi maanantaiaamuksi Kiovaan.

Biden lupasi horjumatonta tukea Ukrainalle

Biden ilmoitti Kiovassa uudesta tärkeästä sotilaallisesta tukipaketista Ukrainalle. Uutistoimisto AFP:n mukaan Yhdysvaltojen uuteen, noin 470 miljoonan euron arvoiseen asepakettiin kuuluu ainakin tykistön ammuksia, haupitseja, panssarintorjuntajärjestelmiä sekä ilmavalvontatutkia.

Biden myös kertoi Yhdysvaltojen ilmoittavan myöhemmin tällä viikolla uusista pakotteista Venäjän sotakoneistoa tukeville yrityksille ja henkilöille.

– Kun maailma valmistautuu Venäjän brutaalin hyökkäyksen vuosipäivään, olen tänään Kiovassa tapaamassa presidentti Zelenskyiä vahvistaakseni horjumatonta ja vankkumatonta sitoutumistamme Ukrainan demokratiaan, itsenäisyyteen ja alueelliseen koskemattomuuteen, Biden sanoi lausunnossa.

– Kun (Vladimir) Putin aloitti hyökkäyksensä lähes vuosi sitten, hän piti Ukrainaa heikkona ja länttä jakautuneena. Hän luuli voivansa päihittää meidät. Mutta hän oli toivottoman väärässä.

"Arvostan hänen rohkeuttaan"

Guardianin toimittaja Kiovassa tviittasi videon, jossa pukuun sonnustautunut Biden käveli Zelenskyin vierellä Kiovan keskustassa.

Presidentit vierailivat sodan symboliksi nousseessa Pyhän Mikaelin kultakupolisessa luostarissa sekä Venäjän ja Ukrainan sodassa kuolleiden ukrainalaissotilaiden muistomuurilla, jonka edustalla he laskivat yhdessä seppeleen ja halasivat. Biden vieraili Valkoisen talon mukaan myös Yhdysvaltojen suurlähetystössä.

Myös tavalliset kiovalaiset saivat yllätyksekseen nähdä Bidenin vilaukselta kadulla.

– Olen niin kiitollinen hänen tuestaan. Se merkitsee meille niin paljon. Arvostan hänen rohkeuttaan ja sitä, että hän otti vastaan tämän haasteen ja saapui näyttämään amerikkalaisten tuen, sanoi asianajaja Roksoljana Gera BBC:lle.

– Tämä on historiallinen päivä, Gera sanoi.

Julkisesti oli kerrottu vain vierailusta Puolaan

Bidenin virallisen matkasuunnitelman mukaan hänen oli määrä vierailla ainoastaan Puolassa. Vierailusta Kiovaan ei ollut ilmoitettu aiemmin turvallisuussyistä. Viranomaiset olivat myös kiistäneet Bidenin vierailevan Ukrainassa, kun asiasta oli kysytty.

– Valkoinen talo julkaisi sunnuntai-iltana julkisen aikataulun maanantaille, jossa presidentti oli vielä Washingtonissa ja lähdössä illalla Varsovaan, vaikka hän itse asiassa oli jo aivan muualla, kirjoitti New York Times -lehti.

Ennen Kiovaa Biden pidettiin visusti pois julkisuudesta – ennen saapumistaan Kiovaan hänet nähtiin viimeksi lauantai-iltana ravintolassa illallisella vaimonsa kanssa Washingtonissa.

New York Timesin mukaan Biden matkusti Kiovaan useita tunteja junalla Puolan rajalta. Lausunnossaan Biden sanoi vielä vierailevansa myös Puolassa ja tapaavansa Puolan presidentin Andrzej Dudan.

Mika Aaltola: Empiminen muuttumassa päättäväisyydeksi

Ulkopoliittisen instituutin (Upin) johtaja Mika Aaltola kommentoi Bidenin vierailua Twitterissä sanomalla, että kyseessä ei ollut pelkästään symbolinen ele.

– Kiovaan ei lähdetä pelkän symboliikan vuoksi. Selkeää on, että strateginen empiminen on muuttumassa päättäväisyydeksi. Odotettavissa Ukraina-tuen kategorista nostamista, Aaltola uskoo.

Hänestä vierailu oli melkoinen osoitus tuesta Ukrainalle sekä viesti rohkeudesta Moskovaan. Samalla se viesti Aaltolan mielestä yhdysvaltalaisille presidentin toimintakyvystä.

– Pitää muistaa, (että) sota ei lopu ennen kuin Ukrainalla hallussaan konventionaalinen pelote, jota Venäjä kunnioittaa.

- - - -

Lähteenä myös Time ja AFP.