Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eduskunnan naisverkosto tuohtui puheenjohtajalleen Sari Tanukselle Uutissuomalaisen haastattelussa annetuista kommenteista

"Puheenjohtaja ei saa käyttää asemaansa väärin."

Eduskunnan naisverkoston työvaliokunnan jäsenet sanoutuvat irti eduskunnan naisverkoston puheenjohtajan Sari Tanuksen (kd.) esittämistä näkemyksistä, joita hän esitti Uutissuomalaisen haastattelussa (21.2.). Työvaliokunta korostaa tiedotteessaan, että tasa-arvon edistäminen vaatii naisten vahvaa yhteistyötä.

– Tällä hallituskaudella on parannettu naisten asemaa esimerkiksi perhevapaauudistuksella, uudistamalla aborttilakia, uudistamalla raiskauslainsäädäntöä ja säätämällä pakkoavioliiton kumoava laki, työvaliokunnan jäsenet Pia Lohikoski (vas.), Eva Biaudet (r.), Eveliina Heinäluoma (sd.) ja Bella Forsgrén (vihr.) toteavat tiedotteessaan.

Työvaliokunnan jäsenet kertovat, että jokainen naiskansanedustaja kuuluu automaattisesti naisverkostoon. Sen puheenjohtajuus kiertää vuosittain vuorotellen aina eri eduskuntaryhmän edustajalle.

– Puheenjohtaja ei saa käyttää asemaansa väärin, ja ottaa kantaa verkoston puheenjohtajan roolista käsin asioihin, joista naisverkosto ei ole muodostanut kantaa.

Verkoston jäsenet peräänkuuluttavat naisten yhteistyön jatkumista historialliseen jatkumoon vedoten.

– Suomi on maailmalla tunnettu tasa-arvon edelläkävijänä ja historialliset, tasa-arvoa edistävät uudistukset on kyetty toteuttamaan naisten sinnikkään työn ansiosta. Naiset saivat Suomessa vuonna 1906 ensimmäisenä maailmassa täyden äänioikeuden ja vaalikelpoisuuden.

Tiedotteessa korostetaan, että aikanaan maailman radikaalein uudistus saavutettiin nimenomaan naisten vahvalla puoluerajat ylittävällä yhteistyöllä. Naisverkoston työvaliokunnan jäsenet toivovat tiedotteessaan, että naisten yhteistyö jatkuu vielä seuraavatkin 100 vuotta.

Tanuksen lausunnot ovat herättäneet vilkasta keskustelua myös sosiaalisessa mediassa. Kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen (vas.) kirjoittaa Facebook -päivityksessään, että tuntuu irvokkaalta lukea lehdestä, kuinka naisverkoston puheenjohtaja arvostelee naisministereitä ja väittää nykyisen hallituksen heikentäneen naisten tasa-arvoa.

– Naiset harvoin kehuvat toisiaan, enemminkin lienee tosiasia, että "nainen on naiselle susi" -sanonta pitää paikkansa, Pekonen kirjoittaa.

Tanus sanoi Uutissuomalaisen haastattelussa, ettei tasa-arvo ole edennyt merkittävästi nykyisen hallituksen aikana, vaikka hallituksessa on paljon naisministereitä. Hallitus on vienyt läpi monia lakiesityksiä, jotka ovat olleet heikentämässä naisten asemaa ja tasa-arvoa.

– Tämä hallitus on tuonut eduskuntaan vahvoja ideologisia aloitteita, joista viimeisimpänä oli laki sukupuolen vahvistamisesta (translaki), jonka mukaan sukupuolta saa vaihtaa omalla selvityksellä, Tanus sanoi.

Tanuksen mukaan ideologiset kysymykset vaikuttavat asioihin enemmän kuin sukupuoli, mikä murentaa vuosikymmeniä tehtyä tasa-arvotyötä.

Sukupuolten tasa-arvo on tuoreen selvityksen mukaan edennyt eduskunnassa. Varsinkin valiokuntapaikkojen jakautumisessa miesten ja naisten kesken on tapahtunut merkittävä muutos, ja valiokuntien puheenjohtajina on ennätysmäärä naisia.

Tiedot käyvät ilmi torstaina julkistetusta Tasa-arvo eduskuntatyössä -seurantatutkimuksesta. Tutkimuksen tilasi eduskunnan tasa-arvoneuvosto. Tutkimusaineisto koostuu kaikille kansanedustajille suunnatusta kirjallisesta kyselystä ja 34 kansanedustajan syvähaastattelusta.