Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Liike Nyt ajaa vaaliohjelmassaan isoja uudistuksia työelämään ja työttömyysturvaan – ansiosidonnainen työttömyysturva kaikille, yleissitova työehtosopimusjärjestelmä purettava

Liike Nyt ajaa isoja uudistuksia työelämään ja työttömyysturvaan, ilmenee puolueen tuoreesta eduskuntavaaliohjelmasta.

Puolue haluaa porrastaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan lisätäkseen työnteon kannusteita. Samalla sen kustannuksista halutaan saada pois 200 miljoonaa euroa.

Liike Nyt haluaisi myös nostaa työttömyysturvan suojaosan tuhanteen euroon nykyisestä 300 eurosta. Suojaosalla tarkoitetaan sitä määrää, jonka työtön voi tienata kuussa ilman, että se vaikuttaa työttömyystuen määrään.

– Sosiaaliturvan pitää olla joustavampi, jotta töitä kannattaa aina ottaa vastaan ja mahdollisuudet osa-aikaiseen työntekoon paranevat, sanotaan vaaliohjelmassa.

Puolueen mukaan nykyinen yleissitova työehtosopimusjärjestelmä olisi purettava.

Vaaliohjelmassa linjataan nykyistä pidemmästä koeajasta työntekijää palkattaessa sekä helpommasta irtisanomisesta.

Ansiosidonnainen työttömyysturva halutaan ulottaa kaikille. Nykyisin ansiosidonnaista päivärahaa saa työntekijä, joka on kuulunut työttömyyskassaan riittävän kauan ja täyttää työssäoloehdon.

Talous tasapainoon nopeasti

Liike Nyt on kertonut jo aiemmin, että se haluaisi tasapainottaa Suomen valtiontalouden jo yhden hallituskauden aikana. Tämä on tärkeä teema vaaliohjelmassa, ja valtion menojen vähennyksiä haetaan esimerkiksi asumistuesta ja haittaveroista sokerille, tupakalle ja alkoholille.

Reunaehdot ovat, että leikkaukset eivät saa hidastaa talouskasvua eivätkä kohdistua sosiaali- ja terveydenhuoltoon tai koulutukseen.

Hoitajien asemassa puolue näkee parantamisen varaa ja haluaisi hoitajille lisää palkkaa ja paremmat työolot.

– Ehdotamme, että hoitoalan opiskelijoille maksetaan palkkaa harjoittelujaksoilta, ohjelmassa kirjoitetaan.

Hyvinvointialueet aloittivat Suomessa toimintansa tämän vuoden alussa. Liike Nyt haluaisi vähentää hyvinvointialueiden määrän viiteen, jolloin alueet rakentuisivat yliopistollisten keskussairaaloiden ympärille.

Liikkeellä on 177 ehdokasta 12 vaalipiirissä.

Tällä kaudella puolueen ainoa kansanedustaja on sen puheenjohtaja Harry Harkimo.

Nuuska lailliseksi

Liike Nyt haluaa vähentää valtion sääntelyä. Puolue haluaisi laillistaa nuuskan myynnin kaupoissa Suomessa ja tuoda viinit ruokakauppoihin myyntiin.

Nuuskan myynnin verotuloista puolue laskee kertyvän 200 miljoonaa euroa valtiolle.

Investointien edistämiseksi Liike Nyt esittää, että yrityksen tuloksesta ei tarvitse maksaa veroja, jos yritys tekee investointeja.

Liike Nyt esittää 600 miljoonan euron leikkaamista kehitysavusta.

Humanitäärisen maahanmuuton puolue haluaa rajoittaa kiintiöpakolaisiin, mutta työperäistä maahanmuuttoa se haluaa edistää voimakkaasti.

Niin kiintiöpakolaisten kuin työperäisten maahanmuuttajien kohdalla halutaan käydä läpi ihmisen edellytykset sopeutua ja toimia suomalaisessa yhteiskunnassa.

– Oleskelulupa Suomeen tulee myöntää ainoastaan edellytysten täyttyessä.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomi vastaanottaa esimerkiksi tämän vuoden pakolaiskiintiössä 1 050 kiintiöpakolaista.