Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Taloussanomat: Suomalaisnainen haluaisi avata tilin Suomeen perintönsä takia – moni pankki tyrmännyt aikomuksen

Suomessa toimivat pankit eivät halua asiakkaikseen Euroopan talousalueen (ETA) ulkopuolella asuvia Suomen kansalaisia, kirjoittaa Taloussanomat. Taustalla vaikuttavat kannattavuus ja tiukentunut vaatimus tunnistaa rahanpesu.

Lehti kertoo, että yli 20 vuotta Britanniassa asunut suomalaisnainen haluaisi avata Suomeen pankkitilin perintörahojaan varten. Naisen haaveissa on joskus ostaa asunto tai mökki Suomesta. Iso-Britannia erosi EU:sta vuonna 2020 eikä kuulu enää ETA-alueeseenkaan.

Osuuspankista ja Danske Bankista vastattiin naiselle, ettei tilin avaaminen onnistu ilman vakituista suomalaista osoitetta.

Handelsbankenista oli naisen mukaan perusteltu kieltäytymistä sillä, että pankin Suomen-toiminnot ovat myynnissä. Handelsbankenista korostetaan Taloussanomille, että uusia asiakkaita otetaan normaalisti myyntitilanteesta huolimatta. Kahdesta muusta pankista vastaus uupuu vielä.

Taloussanomien mukaan oikeus avata pankkitili perustuu vakituiseen osoitteeseen eikä kansalaisuuteen ja pankeilla on velvollisuus tarjota peruspankkipalvelut vain ETA-maissa asuville.

Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Finestä kerrotaan Taloussanomille, että pankit eivät välttämättä halua avata asiakkuuksia ETAn ulkopuolelle, koska se ei ole kannattavaa, varsinkin jo asiakas käyttää vain peruspankkipalveluista. Pankit ovat myös sulkeneet ETA-maiden ulkopuolella asuvien tileja, koska vaatimukset tunnistaa rahanpesu ja tuntea asiakas ovat tiukentuneet.

Britanniassa asuva nainen haluaisi rahat suomalaiselle tilille, koska tilisiirrot maiden välillä ja käteisnostot automaatista maksavat. Nainen muutti Britanniaan 1990-luvulla tavattuaan siellä miehensä.

– En tiedä, kenen vika brexit on, mutta ei osannut silloin kuvitella lainkaan, että Iso-Britannia olisi joskus EU:n ulkopuolella, nainen sanoo Taloussanomille.

Brexit tarkoittaa Iso-Britannian eroa EU:sta.

Juttua korjattu 27.2. kello 12.50: Taloussanomien jutussa sanottiin alun perin, ettei Handelsbanken avaa uusia asiakkuuksia, koska sen Suomen-toiminnot ovat myynnissä. Juttuun on lisätty tieto, että Handelsbankenin mukaan pankki ottaa uusia asiakkaita normaalisti.