Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun alkoholin käyttö alkaa näkyä töissä, voi päihdepulma olla jo laaja, arvioi lääkäri: "Viimeinen linnake, jossa elämänhallintaa yritetään pitää kasassa"

Päihteisiin liittyvät pulmat voivat olla laajoja siinä vaiheessa, jos alkoholin käyttö alkaa näkyä työpaikalla. Näin STT:lle arvioi päihdelääkäri, psykiatrian erikoislääkäri ja Päihdelääketieteen yhdistyksen puheenjohtaja Jonna Levola.

– Jos ajatellaan perinteistä suomalaista työelämää, ollaan aika työorientoituneita. Se on sellainen viimeinen linnake, jossa elämänhallintaa yritetään pitää kasassa ja näyttää, ettei mitään pulmaa ole, Levola sanoo.

Levola kommentoi päihteiden käyttöä yleisellä tasolla ottamatta suoraan kantaa julkisuudessa esitettyihin väitteisiin elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk.) alkoholin käytöstä.

Useat eri mediat ovat viikonlopun aikana uutisoineet nimettömien haastattelujen pohjalta Lintilän alkoholin käyttöä työtehtävissä. Hänen on epäilty vaikuttaneen päihtyneeltä muun muassa illallisella Ruotsissa valtiovierailun aikana.

Lintilän ja keskustan puheenjohtajan Annika Saarikon esikunnista sanottiin maanantaina STT:lle, ettei ministereillä ole asiasta lisää kommentoitavaa.

Keskustan puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen kertoo, että ei ole koskaan havainnut, että Lintilä olisi ollut humalassa tämän hoitaessa työtehtäviä. Hänen mukaansa Lintilän käyttäytymisessä edustustilanteissakaan ei ole ollut mitään poikkeavaa verrattuna muiden puolueiden poliitikkoihin.

– Ei ole koskaan ollut mitään sellaista, että tarvitsisi olla huolestunut siitä, miten hän työtehtävistään suoriutuu, hän sanoi STT:lle.

Lääkäri: Arviointiin vaikuttaa työrooli ja sen tavoitteet

Levolan mukaan asetelma on vaikea, jos työhön liittyy edustustehtäviä, joiden yhteydessä on tarjolla alkoholia. Selkeää vastausta ei Levolan mukaan ole siihen, mikä on hyväksyttävä määrä alkoholia kussakin tilanteessa, koska alkoholi voi vaikuttaa eri ihmisiin eri tavoin.

– Pohtisin tätä siitä näkökulmasta, mikä on se työrooli, ne odotukset ja tehtävät, mistä ihmisen pitäisi suoriutua riippumatta siitä, onko illallisviiniä tarjolla tilaisuudessa vai ei.

Mahdollinen puuttuminen olisi hänestä ensisijaisesti esihenkilön vastuulla.

– Meillä on tosi korkea kynnys puuttua työkaverin tai kollegan tekemisiin, ja päihteissä kynnys on vielä erityisen korkea, hän sanoo.

Hallintojohtaja: Eduskunnan virkakunnassa ei havaintoja

Eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhion mukaan aloite mahdollisista jatkotoimista, kuten hoitoon ohjauksesta, tulisi poliittisilta ryhmiltä kuten ministeriryhmältä tai eduskuntaryhmältä, jos jollakin ministereistä epäiltäisiin olevan alkoholiongelma. Ministereiden käytössä on hänen mukaansa työterveyspalvelut, joista saa tarvittaessa apua alkoholin käyttöön liittyviin ongelmiin.

Hän korostaa kommentoivansa asiaa yleisellä tasolla. Rauhion mukaan eduskunnan virkakunnalla ei ole mitään havaintoja ministeri Lintilän alkoholin käytöstä.

– Emme ole havainneet hänen käyttävän tai olevan alkoholin vaikutuksen alaisena, en minä enkä kollegani. Tietojeni mukaan Lintilällä ei ole siis ollut tähän liittyen mitään tarvetta työterveyspalveluihin, hän sanoo STT:lle.

"Puheeksi ottaja voisi olla ministeriön kansliapäällikkö"

Valtioneuvoston varhaisen tuen toimintamallia voitaisiin tarvittaessa soveltaa ministereihin, vaikka malli koskeekin vain virkamiehiä, katsoo apulaisviestintäjohtaja Jyri Rantala valtioneuvoston kansliasta. Hän kommentoi asiaa periaatteellisella tasolla eikä ota kantaa Lintilän tilanteeseen.

– Ministerin tapauksessa puheeksi ottaja voisi olla ministeriön kansliapäällikkö tai esimerkiksi hallinto- tai henkilöstöjohtaja, hän vastasi sähköpostilla.

STT kysyi asiaa työ- ja elinkeinoministeriöstä, josta kuitenkin kerrottiin, että ministeriön henkilöstöhallinnolla ei ole toimivaltaa asiassa.

Rantalan mukaan asian voisi ottaa puheeksi myös pääministeri, ministerikollega tai vaikka oman puolueen puheenjohtaja.

Varhaisen tuen toimintamallin tavoitteena on puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa kaikkiin työkykyyn vaikuttaviin ongelmiin, kuten esimerkiksi päihteiden käyttöön.

Lintilän alkoholin käyttöön kiinnitetty huomiota myös STT:ssä

Myös STT:n toimittajat ovat viime vuosien aikana kiinnittäneet huomiota Lintilän alkoholin käyttöön, koska tämä on joissain tilanteissa selvästi tuoksahtanut alkoholilta. Toisaalta hän ei ole vaikuttanut yksiselitteisen päihtyneeltä.

Esimerkiksi 15. joulukuuta ministeri vastasi toimittajien kysymyksiin eduskunnassa uudesta sähkötukimallista ja haisi vahvasti alkoholille. Hänen ulosannissaan ei kuitenkaan haastattelutallenteessa ole havaittavissa mitään erikoista.

Mediat ovat viikonlopun aikana uutisoineet siitä, että Lintilän on epäilty olleen tuona päivänä eduskunnassa humalassa. Saarikko on kertonut keskustelleensa kyseisen päivän alkoholin käytöstä Lintilän kanssa. Lintilä on kiistänyt nauttineensa alkoholia työpäivän aikana.