Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

NYT: Nord Stream -kaasuputket saattoi räjäyttää ukrainalaismielinen ryhmä

Itämeressä kulkevien Nord Stream -kaasuputkien räjäytyksistä saattoi olla vastuussa ukrainalaismielinen ryhmä, kirjoitti yhdysvaltalainen New York Times (NYT) -lehti tiistaina viitaten nimettömiin virkamieslähteisiin.

Lehden mukaan ei kuitenkaan ole löydetty todisteita siitä, että Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tai Ukrainan sotilasjohto olisi vastuussa operaatiosta. Sen sijaan tiedustelutiedot viittaavat siihen, että iskun takana voisivat olla Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastustajat.

Yhdysvaltalaisilla ei myöskään ole tietoa siitä, kuka olisi hankkinut sabotaasissa tarvittavat henkilöt ja maksanut heille. Putkien tuhoamiseen tarvitaan muun muassa sukeltajia ja räjähdeasiantuntijoita.

NYT:n mukaan sabotöörit olivat todennäköisesti Ukrainan tai Venäjän kansalaisia tai molempia, mutta mukana ei ollut amerikkalaisia tai brittejä.

Länsimaat ovat epäilleet räjähdyksistä Venäjää, joka puolestaan on syyttänyt niistä Britanniaa. Putkissa räjähti syyskuun lopussa.

Yhdysvaltalainen veteraanitoimittaja Seymour Hersh kertoi viime kuussa omiin tutkimuksiinsa vedoten, että putket olisi räjäyttänyt Yhdysvallat Norjan avulla. Valkoisen talon mukaan Hershin raportti on "puhtaasti mielikuvituksen tuotetta".