Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rise esittää uusien vankiloiden rakentamista Suomeen – pohjoiseen halutaan uusi tutkintavankila vankimäärän kasvun vuoksi

Rikosseuraamuslaitos (Rise) esittää, että Rovaniemelle rakennettaisiin uusi tutkintavankila vankimäärän kasvun vuoksi. Risen mukaan Pohjois-Suomeen tarvitaan uusi vankila, joka vastaisi koko pohjoisimman Suomen tutkintavangeista. Rovaniemelle tulisi noin 40 vankipaikkaa

Lisäksi Rise ehdottaa Turkuun uutta avovankilaa, johon tulisi noin 130 vankipaikkaa. Turun vankilan alueella on rakennuspaikka, johon uusi avovankila voidaan rakentaa. Siitä noin 20 kilometrin päässä sijaitsevaa Käyrän avovankilaa kuvataan vaikeasti vartioitavaksi ja sen tilojen kuntoa heikoksi.

Rise ehdottaa myös uuden vankisairaalan rakentamista Vantaalle.

Samalla myös vankiloiden henkilöstön määrää tulisi lisätä 400 henkilötyövuodella vuoteen 2027 mennessä, Rise sanoo. Vankiloiden henkilöstömäärän lisääminen mahdollistaisi sen, että vangeille voidaan järjestää toimintaa lainsäädännön edellyttämällä tavalla ja varmistaa vankeusrangaistusten täytäntöönpanon turvallisuus.

Rikosseuraamuslaitoksen vankilaverkostoesitys koskee hallituskautta 2023–2027.

Uusien vankiloiden suunnittelua Uudellemaalle ja Pirkanmaalle

Lisäksi Risen mukaan olisi hyvä aloittaa tarvesuunnittelu uuden vankilan rakentamiseksi Uudellemaalle hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Uusi vankila aloittaisi toimintansa 2030-luvun alkuvuosina.

Risen arvion mukaan 2030-luvun puoliväliin mennessä Kanta-Hämeessä, Satakunnassa ja Pirkanmaalla sijaitsevat vankilat ovat peruskorjauksen tarpeessa.

– Peruskorjausten sijaan olisi toiminnallisesti ja taloudellisesti perusteltua aloittaa tarvesuunnittelu uuden vankilan rakentamiseksi Tampere-Pirkanmaalle, Rise sanoo tiedotteessaan.

Vankilat halutaan lyhyemmän välimatkan päähän oikeuslaitoksista

Risen mukaan vankiloiden toiminnan kannalta on olennaista, että vankilat ovat lyhyiden välimatkojen päässä oikeuslaitoksista, poliisista sekä sosiaali- ja terveyspalveluista ja muista kuntouttavista palveluista.

– Vankilaverkostoesitys lähtee ajatuksesta vähemmän rikollisuutta ja kestävämpää turvallisuutta. Mitä paremmin vangit kuntoutuvat vankeusaikana, sitä paremmat mahdollisuudet heillä on rikoksettomaan elämään. Henkilökuntamme turvallisuus ja hyvinvointi ovat meille aivan keskeisiä, sanoo johtaja Pauli Nieminen tiedotteessa.

Hänen mukaansa vankien muuttuneeseen profiiliin suunnitellut tilat lisäävät myös henkilökunnan turvallisuutta.